NEAΑΡΘΡΑ
19 Απριλίου 2023

Νότης Μαριάς: Το κινεζικό άνοιγμα του Μακρόν εξοργίζει τις ΗΠΑ

Έντονες αμερικανικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει  οι δηλώσεις του Μακρόν σε σχέση με την Ταϊβάν με τους Ρεπουμπλικάνους  να φτάνουν στο σημείο να κατηγορήσουν τον Γάλλο Πρόεδρο για «προδοσία της Ταϊβάν» (https://www.kathimerini.gr 11/4/2023). Και αυτό γιατί επιστρέφοντας από το Πεκίνο όπου βρέθηκε για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο διάστημα 5-7 Μαΐου (www.lemonde.fr 5/4/2023), ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή του  στην Les Echos, στο France Inter και στο Politico επισήμανε εν πτήσει ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εμπλακεί στην επικείμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τα τεκταινόμενα στην υπόθεση της Ταϊβάν.

Ο Μακρόν έχοντας προφανώς βγάλει τα συμπεράσματά του για τη ζημιά που υπέστη η Γαλλία λόγω της πλήρους ευθυγράμμισής της με την αντιρωσική πολιτική της Ουάσιγκτον στο Πόλεμο της Ουκρανίας, επιχειρεί πάση θυσία να απεμπλέξει το Παρίσι  από την επικείμενη σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα με αφορμή την Ταϊβάν. Για τον λόγο αυτόν έθεσε το εύλογο ερώτημα ποιο θα ήταν άραγε το συμφέρον της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης από μια ενδεχόμενη ευθυγράμμιση τους με την στρατηγική των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν. Μια στρατηγική η οποία θα οδηγήσει μοιραία σε άμεση σύγκρουση με το Πεκίνο. Έχοντας λοιπόν διαγνώσει ότι η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά η μεγάλη χαμένη στην περίπτωση που το Παρίσι ακολουθήσει τη σκληρή αντικινεζική πολιτική των ΗΠΑ, ο Μακρόν επανήλθε καλώντας την Ευρώπη να διαμορφώσει ένα τρίτο ανεξάρτητο πόλο ικανό να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στα παγκόσμια πράγματα μακριά από τη λογική της σύγκρουσης ανάμεσα σε μπλοκ.

Και ο Γάλλος Πρόεδρος κατέληξε μιλώντας «για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να ακολουθεί την αμερικανική ατζέντα» (https://gr.euronews.com 11/4/2023).

Με τον τρόπο αυτόν σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο ο Μακρόν προκάλεσε μια νέα παρεξήγηση με τους δυτικούς του συμμάχους (www.lepoint.fr 10/4/2023) με την Le Monde μάλιστα να τονίζει καυστικά ότι ήδη είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Μακρόν το 2019 ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» καθώς και οι μονομερείς προσπάθειές του για στρατηγικό διάλογο με τη  Ρωσία (https://www.lemonde.fr 11/4/2023). Στην αντιαμερικανική κόντρα του Μακρόν θα πρέπει φυσικά να προστεθεί και η αντίδραση του στη Συμφωνία Aukus τον Σεπτέμβριο του 2021  καθώς «η Γαλλία μένει σε πρώτη φάση εκτός παιχνιδιού στον Ινδο-Ειρηνικό» (www.notismarias.gr 22/9/2021) και αυτό μάλιστα σε μια εποχή που στον Γαλλικό τύπο είχε αρχίσει σχετική φιλολογία για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό και την ενδεχόμενη γαλλική θέση στο όλο εγχείρημα (www.monde-diplomatique.fr juin 2021).

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ που δήλωσε «πως η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί για τη στρατηγική αυτονομία της. Και πρόσθεσε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνει έρμαιο και να εναντιωθεί στην Κίνα» (https://gr.euronews.com 11/4/2023).

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι Ρεπουμπλικάνοι χωρίς να χάσουν χρόνο επιτέθηκαν στον Γάλλο Πρόεδρο τονίζοντας: «Ο Μακρόν θέλει οι ΗΠΑ να σώσουν την Ευρώπη από τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά προφανώς παίρνει όρκο ουδετερότητας απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα στον Ειρηνικό (https://www.kathimerini.gr 11/4/2023).

Και όλα αυτά παρότι ο Μακρόν τα τελευταία χρόνια προσυπέγραψε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ την σκληρή αντικινεζική ατζέντα των ΗΠΑ όπως αναλύσαμε σε σχετικό μας άρθρο με τον τίτλο: «Σκληρή κόντρα στον Ινδο-Ειρηνικό ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Κίνα» (https://www.notismarias.gr 14/7/2022). Ενδεικτικό των αντικινεζικών προθέσεων του ΝΑΤΟ ήταν το  κοινό Ανακοινωθέν που υιοθέτησε η Σύνοδος των ηγετών των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και του Μακρόν, που έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 2021 στις Βρυξέλλες όπου επισημάνθηκε ότι «οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της εγείρουν συστημικές προκλήσεις για την θεμελιωμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας» (παράγραφος 55). Στο ίδιο κλίμα και το νέο Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο διάστημα 28-30 Ιουνίου 2022 στη Μαδρίτη όπου τονίστηκε: «Αντιμετωπίζουμε συστημικό ανταγωνισμό από εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας και επιδιώκουν να υπονομεύσουν την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» (https://infognomonpolitics.gr 30/6/2022). Η αντικινεζική δράση βεβαίως των δυτικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας δεν περιορίστηκε μόνο στο στρατιωτικό πεδίο αλλά συμπληρώθηκε με μια εκτεταμένης κλίμακας οικονομική διπλωματία των χωρών του ΝΑΤΟ με στόχο να αποκόψουν την σημαντική κινεζική επιρροή. Στο πλαίσιο αυτό όπως έχουμε ήδη αναλύσει στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 η ΕΕ με τη συναίνεση του Μακρόν και υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ ενεργοποίησε την «Παγκόσμια Πύλη» (Global Gateway) προκειμένου να μπορέσει η Δύση να απαντήσει στην κινεζική οικονομική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος» (www.political.gr 4/12/2021, σελ. 14). Μάλιστα οι G7 συμπεριλαμβανομένου και του Μακρόν ανακοίνωσαν το 2022 στην συνάντησή τους  στο Σλος Ελμάου, στη νότια Γερμανία πρόγραμμα 600 δις δολαρίων ως αντίβαρο στον κινεζικό δρόμο του μεταξιού (www.capital.gr 27/6/2022).

Για το Πεκίνο όμως όλα αυτά είναι πλέον περασμένα ξεχασμένα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Μακρόν για ευρωπαϊκή αυτονομία έναντι των ΗΠΑ.

Έτσι οι κινέζοι ιθύνοντες εξαίρουν πλέον το θάρρος του Μακρόν να απαγκιστρωθεί από την αμερικανική κηδεμονία επισημαίνοντας ότι  «η επίσκεψη του Μακρόν στην Κίνα αυτή τη φορά και οι παρατηρήσεις του για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία θύμισαν τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ». Και κατέληξαν με νόημα: «Ο Ντε Γκωλ καθιέρωσε την ανεξάρτητη πολιτική παράδοση της Γαλλίας και κέρδισε για τη Γαλλία το καθεστώς της μεγάλης δύναμης. Σήμερα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να επαληθευτεί η αντίληψη του Μακρόν για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» (https://www.globaltimes.cn 11/4/2023).

Η συνέχεια επί της οθόνης με τη σφοδρή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που έγινε το πρωί της Τρίτης 18/4/2023 για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, στην οποία συμμετείχαν 76 Ευρωβουλευτές καθώς και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ζοσέπ Μπορέλ και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, συζήτηση στην οποία θα επανέλθουμε με νέο μας άρθρο. 

A NEA
 
Τούρκος έγινε ο Ερντογάν μετά το Ψήφισμα-ράπισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια...
 
«Η Άγκυρα ρυμουλκεί την Αθήνα σε έναν διάλογο άνευ όρων», δήλωσε στην...
 
Για αποτυχημένο κράτος στην Ελλάδα του μνημονίου μίλησε ο Πρόεδρος του...
 
Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης...
 
Συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 στο οποίο το...
 
Ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς απόφαση για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό η διήμερη Σύνοδος του...
 
To πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο το οποίο εκμεταλλεύτηκε με απύθμενο θράσος...
 
Την Πέμπτη 1ης Ιουνίου δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελληνίων Εξετάσεων...
 
Πριν προλάβουν καλά-καλά να βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης...
 
 «Κυριακή κοντή γιορτή» φαντάζονται πολλοί συμπολίτες μας καθώς προσέρχονται στις κάλπες...
 
Μετά βαΐων και κλάδων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία ο...
 
Έντονες αμερικανικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει  οι δηλώσεις του Μακρόν σε σχέση...
 
Οι συγκρούσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό καταδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί...
 
Όπως επισημάναμε από τη στήλη αυτή «ιδιαίτερα έντονες συζητήσεις προκάλεσε η...
 
Η εκατόμβη νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε πλέον τον...
 
Η εκατόμβη νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε πλέον τον...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 22/1/2023 για Εκλογές,...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Με τον Υφυπουργό της Πολωνίας  Arkadius Mularczyk συναντήθηκε χθες Τετάρτη 15/2/2023...
 
Και νέα σημαντική πρωτοβουλία από την Πολωνία για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις....
 
Η «οικονομική απόβαση» της Ιταλίας στη Λιβύη στις 28 Ιανουαρίου 2023...
 
Με τις υποκλοπές να βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός...
 
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναμφίβολα αποτελεί ένα...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel 1/1/2023 για τη δράση...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Ο Ερντογάν πάει ξανά Ταμείο μετά την πανηγυρική έγκριση του Προϋπολογισμού...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 18/12/2022 για τη...
 
Την ώρα που ο Ερντογάν κυριολεκτικά το τερμάτιζε με απειλές ενάντια...
 
Η προκλητική ομιλία του Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου...
 
Σε άρθρο μας την προηγούμενη εβδομάδα διατυπώσαμε 12 συγκεκριμένες προτάσεις για...
 
Τα θετικά σχόλια του δυτικού τύπου για την επίσκεψη του Ερντογάν...
 
Η παραίτηση Ντράγκι ομολογουμένως θορύβησε τις Βρυξέλλες τόσο στο πλαίσιο της...
 
Την ώρα που στην χώρα της «φαίδρας πορτοκαλέας» η μνημονιακή πολιτική...
 
Αθήνα, 2/7/2022   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/VIDEO Νότης Μαριάς: Δημοψήφισμα τώρα για την...
 
Εντείνονται καθημερινά οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας που συνοδεύονται...
 
Συμπληρώνονται σήμερα 18 Ιουνίου 2022, ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια από την...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 5/6/22 για τις...
 
Οι απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή την παρουσία του στην στρατιωτική...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δύο διαδικτυακές ομιλίες θα κάνει σήμερα Τετάρτη 8/6/2022 και...
 
Εντείνεται η κόντρα με την Άγκυρα για την μη αποστρατικοποίηση νησιών...
 
Αθήνα, 27/5/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Oμιλία στη Θεσσαλονίκη για τα...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 17/4/22 για: 1)...
 
«Για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Το γνωστό ρητό «Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε...
 
«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 27/2/22 για: 1)...
 
Συνέντευξή μου στο Militaire για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις...
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα πέραν των άλλων και...
 
Το μήνυμα των Πορτογαλικών εκλογών φαίνεται ότι απασχολεί πλέον έντονα τα...
 
Η κορύφωση της Ουκρανικής κρίσης οδηγεί πλέον τον Πούτιν στην αγκαλιά...
 
https://www.youtube.com/watch?v=OHoYxlDVaPo Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο που...
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ    Αγαπητοί Συναγωνιστές και...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού τουρισμού Χάρη...
 
Ιδού το χοντρό οικονομικό πακέτο της Γερμανικής Ευρώπης στην  Τουρκία από...
 
Οδοστρωτήρας για εργασιακά και ασφαλιστικό σε Ελλάδα οι αποφάσεις του Eurogroup...
 
Τα στοιχεία τα οποία συνεχώς έρχονται στη δημοσιότητα αποδεικνύουν για άλλη...
 
Και όμως οι πολυεθνικές του κορονοεμβολίου συνεχίζουν να απαιτούν νομική ασυλία...
 
Την ώρα που κορυφώνεται παγκοσμίως το δεύτερο κύμα κορονοϊού με χιλιάδες...
 
Όπως αποκαλύψαμε σε σχετικό μας άρθρο η κυβέρνηση υπερψήφισε στο Λουξεμβούργο...
 
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου όταν Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν...
 
H προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως τον Ερντογάν...
 
https://www.youtube.com/watch?v=kq7zI3rB4dw Παρέμβαση του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή πρώην...
 
Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει με χιλιάδες θανάτους, κυβερνήσεις...
 
Τα άτομα με αναπηρία παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, με υγεία,...
 
Η έκδοση των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα ομολογουμένως παρουσιάζει  τεράστιο πολιτικό...
 
Σε έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας που θα μπορούσε...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Σαράντα επτά  χρόνια πριν, τον Νοέμβρη του 1973, η...
 
Το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί με...
 
Νότης Μαριάς: Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Μνημονιακός Δούρειος Ίππος του Βορρά Στην...
 
Νότης Μαριάς: Καστελόριζο γιοκ για τον Ερντογάν Στην Πέμπτη Διαδικτυακή Εκπομπή...
 
Νότης Μαριάς: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης βορά στις χώρες του...
 
Νότης Μαριάς: Πέμπτη Διαδικτυακή Εκπομπή 27/7/2020...
 
Νότης Μαριάς: Έτσι τα πήρε χοντρά ο Ερντογάν από την ΕΕ...
 
Αθήνα, 27/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Μνημονιακός Δούρειος Ίππος του Βορρά το Ταμείο...
 
Νότης Μαριάς στο Sputnik: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας και όχι μυστικές...
 
Νότης Μαριάς: Τέταρτη Διαδικτυακή Εκπομπή Best off 20/7/2020...
 
Νότης Μαριάς: «Μολών λαβέ» η απάντησή μας στον Ερντογάν Συνέντευξη του...
 
Νότης Μαριάς: Δούρειος Ίππος για νέα μνημονιακά μέτρα το Ταμείο Ανάκαμψης...
 
Αθήνα, 22/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Μνημονιακός Δούρειος Ίππος του Βορρά...
 
Νότης Μαριάς: Τέταρτη Διαδικτυακή Εκπομπή 20 07 2020...
 
Νότης Μαριάς: Εδώ και τώρα μέτρα κατά της Τουρκίας για την...
 
Αθήνα, 20/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τη...
 
Νότης Μαριάς: Να κλείσει το Τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή Συνέντευξη του...
 
Νότης Μαριάς: Τρίτη Διαδικτυακή Εκπομπή Best off 13 7 2020...
 
Νότης Μαριάς: Κυρώσεις κατά της Άγκυρας για την μετατροπή της Αγιά...
 
Αθήνα, 17/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ Νότης Μαριάς: Άργησε η κυβέρνηση να επιβάλει...
 
Νότης Μαριάς: Κάτω τα χέρια απο την Αγιά Σοφιά Συνέντευξη του...
 
Ο Νότης Μαριάς για Αγιά Σοφιά και Ελληνογαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο Συνέντευξη...
 
Αθήνα, 16/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ Νότης Μαριάς: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας και...
 
Νότης Μαριάς: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας και όχι μυστική διπλωματία Συνέντευξη...
 
Ο Νότης Μαριάς για Εθνικά θέματα και Οικονομία Συνέντευξη του Προέδρου...
 
Αθήνα, 15/7/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ Πλήρης δικαίωση των θέσεων του Κινήματός μας...
 
Νότης Μαριάς: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την Αγία Σοφιά Συνέντευξη...
 
Νότης Μαριάς: Τρίτη Διαδικτυακή Εκπομπή 13 07 2020...