NEAΑΡΘΡΑ
19 Μαΐου 2021

Νότης Μαριάς: «Σφάζονται στην ποδιά» του Ζάεφ για να πάρουν δουλειές στα Σκόπια

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ: Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας, με βάση τους ισχύοντες κανόνεςΣυνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ιστορική»

Η επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα στις 13 Μαΐου 2021 με αφορμή την συμμετοχή του σκοπιανού στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και οι συναντήσεις του με Μητσοτάκη και Τσίπρα έφεραν ξανά στο προσκήνιο την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα η συνάντηση Ζάεφ με πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες και η εκ μέρους του γνωστοποίηση της συνεργασίας σκοπιανών και ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως σε μεγάλα ενεργειακά έργα, επιβεβαιώνουν πλήρως  τα όσα είχαμε αποκαλύψει στις 18 Ιανουαρίου 2021 με εκτεταμένο μας άρθρο-μελέτη στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS, αναφερόμενοι στις ελληνοσκοπιανές μπίζνες που σχεδιαζόταν.

Ένα άρθρο-φωτιά το οποίο αποκάλυπτε ότι η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη Μητσοτάκη και Αναστασιάδη έδινε προίκα στα Σκόπια ύψους 3,5 δις ευρώ. Έτσι επισημαίναμε ότι οι Σκοπιανοί πάνε ταμείο την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ στηρίζουν τα Σκόπια με ξένα κόλλυβα τα οποία δεν είναι άλλα από τα κονδύλια της ΕΕ τα οποία «δρομολογούν σειρά «ευρωπαϊκών» επενδύσεων, με στόχο την σταθεροποίηση του μορφώματος και την προώθηση του σχεδίου εφοδιασμού Σκοπίων και Δυτικών Βαλκανίων με το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο, που θα μεταφέρουν Έλληνες εφοπλιστές, από τις ΗΠΑ, στον σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, από όπου τελικά θα διοχετεύεται σε όλα τα Βαλκάνια».

Κ. Χατζηδάκης: Τα 5 μεγάλα έργα που θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων

 Οι ΗΠΑ στηρίζουν Σκόπια με «ξένα κόλλυβα»- Τριμερής ΗΠΑ-Ελλάδας-Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ είχαμε επισημάνει στο άρθρο μας ότι «η επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 πέραν των άλλων ανέδειξε και το τεράστιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Σκόπια. Έτσι οι ΗΠΑ δρομολογούν σειρά επενδύσεων στα Σκόπια με στόχο όχι μόνο τη σταθεροποίηση του μορφώματος αλλά και την προώθηση του σχεδίου τους για εφοδιασμό των Σκοπίων και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο το οποίο θα μεταφέρουν Έλληνες εφοπλιστές από τις ΗΠΑ στον περίφημο σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης και από εκεί θα διοχετεύεται σε όλα τα Βαλκάνια. Μάλιστα σαν καλοί επενδυτές οι ΗΠΑ προτιμούν να κάνουν παιχνίδι με «ξένα κόλλυβα» και έτσι πιέζουν ούτως ώστε τα  ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δοθούν στην περιοχή να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των αμερικανικών σχεδίων.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε διοργάνωσαν και την τριμερή ΗΠΑ-Ελλάδας-Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη στις 29 Σεπτεμβρίου  2020 στην οποία από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν o βοηθός υπουργός εξωτερικών Francis Fannon αρμόδιος για θέματα ενέργειας και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια Kate Marie Byrnes, από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός οικονομικής διπλωματίας Κ. Φραγκογιάννης και δύο στελέχη των ΕΛΠΕ και από πλευράς Σκοπίων οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Liupko Nikolovski και Fatmit Bitikji και ο υπουργός Οικονομικών Kreshnik Betekshi (energypress 29/9/2020)».

Ευρωπαϊκή προίκα στα Σκόπια: 3,5 δισ. ευρώ για τις Πρέσπες

Το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Στη συνέχεια του άρθρου επισημαίναμε ότι «μια βδομάδα μετά την τριμερή στις  6 Οκτωβρίου 2020 αποσκοπώντας στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο με σημαντική δέσμη επενδυτικών μέτρων για την κινητοποίηση χρηματοδότησης ύψους έως και 9 δισ. ευρώ για την περιοχή (ec.europa.eu 6/102020).

Επιπλέον των παραπάνω επιχορηγήσεων τονίστηκε ότι «η ΕΕ θα παράσχει εγγυήσεις για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης τόσο για δημόσιες όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις και για τη μείωση του κινδύνου για τους επενδυτές. Η στήριξη μέσω του νέου μηχανισμού εγγύησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της εγγύησης εξωτερικής δράσης της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αναμένεται να κινητοποιήσει δυνητικές επενδύσεις ύψους έως και 20 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία».

Στο πλαίσιο αυτό τα Σκόπια αναμένεται να ενθυλακώσουν τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ.

Tα κονδύλια αυτά σύμφωνα με το Παράρτημα της παραπάνω Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χρηματοδοτήσουν πέραν των άλλων:

1.Την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σκοπίων-Σερβίας».

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η συμμετοχή της πρωθυπουργού της Σερβίας Άννας Μπρνάμπιτς στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και οι φωτογραφίες της με Ζάεφ και Τσίπρα.

«2.Την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σκοπίων-Κοσόβου που θα αποτελεί άλλωστε επέκταση του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Σκοπίων».

Και αφού αναφερθήκαμε στην σχεδιαζόμενη κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Σκοπίων επισημαίναμε ότι «με ευρωπαϊκά κονδύλια θα φτάνει το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο από Αλεξανδρούπολη σε Σκόπια, Κόσοβο και Σερβία!!!».

Και το άρθρο-αποκάλυψη συνέχιζε:

«3.Στον τομέα των ΑΠΕ θα χρηματοδοτηθούν αιολικά και ηλιακά πάρκα στα Σκόπια.

4.Προβλέπονται και χρηματοδοτήσεις για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

5.Το πακέτο θα συμπληρωθεί με επενδύσεις στην πράσινη γεωργία αλλά και

6.Την ψηφιοποίηση της οικονομίας των Σκοπίων γεγονός που ενδιαφέρει επίσης τις αμερικανικές πολυεθνικές του τομέα της τεχνολογίας που εγκαθίστανται ήδη σε  Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα με στόχο να ενθυλακώσουν επίσης μεγάλο μέρος από τα κονδύλια των 32 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Με Οσμάνι συναντήθηκε ο Δένδιας – Τρία μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

«Σκοπιανοί επενδυτές» το νέο ανέκδοτο

Στη συνάντηση Δένδια- Osmani στις 14 Ιανουαρίου 2021 υπογράφτηκε μνημόνιο για τη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων φορέων των δύο χωρών μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Έτσι αυτό που άρχισε να ακούγεται ως ανέκδοτο με δυο λέξεις «σκοπιανοί επενδυτές» άρχισε να δρομολογείται. Με τη μόνη επισήμανση ότι οι σκοπιανοί αποδεικνύονται για άλλη μια φορά επενδυτές «τζάμπα μάγκες» καθώς η συμμετοχή τους όπως θα αναλύσουμε παρακάτω τόσο στον FSRU Αλεξανδρούπολης όσο και στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης γίνεται με ξένα κόλλυβα.  Για την ακρίβεια με κονδύλια και χρηματοδοτήσεις της ΕΕ.

Ήδη μετά την επίσκεψη Οσμάνι οι σκοπιανοί φεύγουν με δύο μεγάλες επιτυχίες πέραν βεβαίως της προίκας των 3,5 δις ευρώ.

Πρώτον αποφασίστηκε η συμμετοχή των Σκοπίων σε ποσοστό 10% στον FSRU Αλεξανδρούπολης (energypress 13/1/2021).

Δεύτερον αποφασίστηκε η συμμετοχή των Σκοπίων με ποσοστό 25% στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης».

Επιπλέον στο άρθρο μας αποκαλύπταμε και τα εξής:

«Συμμετοχή των Σκοπίων στον FSRU Αλεξανδρούπολης

Στήριξη από Μαξίμου στο FSRU Αλεξανδρούπολης και για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης από την Τουρκία

Ο FSRU Αλεξανδρούπολης είναι πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας Gastrade Α.Ε όπου μέχρι στιγμής μέτοχοι με ποσοστό 20% έκαστος είναι η Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου, η Gaslog (Π. Λιβανός), η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz και η ΔΕΣΦΑ (Energypress 13/1/2021).

Ο εν λόγω πλωτός τερματικός σταθμός αποτελεί πολυπόθητο σχέδιο των ΗΠΑ με στόχο την απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντίστοιχη προώθηση του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου της Cheniere Energy, Inc  με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία ήταν και η πρώτη εταιρεία των ΗΠΑ που έλαβε από τη διοίκηση Ομπάμα άδεια εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου στο εξωτερικό (desmogblog.com), αέριο το οποίο θα μεταφέρεται με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών από τις ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό ήδη από τον Οκτώβριο 2015 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η βοηθός υπ. Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κ. Βικτόρια Νούλαντ ενόψει και της επίσκεψης του τότε υπουργού εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα Τζον Κέρι (Η Καθημερινή 22/10/2015 ) ο οποίος είχε το LNG της Αλεξανδρούπολης «ψηλά στην ατζέντα» του  (Evrosonline 3/12/2015) κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 2015 όταν και συναντήθηκε με τον Α. Τσίπρα για το Κυπριακό, το προσφυγικό αλλά και το ενεργειακό (ΣΚΑΙ 4/12/2015). Στη συνέχεια το ζήτημα μεταφοράς LNG μέσω Ελλάδας απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα  με τον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2016 (energypress 20/1/2016). Επιπλέον με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στις 15-16 Νοεμβρίου 2016 ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τον πρόεδρο Ομπάμα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τους αγωγούς TAP και IGB, για το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τα κοιτάσματα και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» (energypress 15/11/2016 και capital.gr16/11/2016). Έκτοτε το αμερικανικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι ενέργειες των ΗΠΑ προκειμένου να ευοδωθεί το εγχείρημα εξαιρετικά εντατικές (ekathimerini.com 7/2/2020).

To κόστος του FSRU Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 370 εκατ. ευρώ (gasprocessingnews.com). Καθώς το έργο κρίθηκε ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) στον τομέα του φυσικού αερίου (energypress 15/1/2021), το 50% του κόστους έχει αυξημένες πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι μέτοχοι επί της ουσίας θα επιδοτηθούν κατά 50% από την ΕΕ. Και στη συνέχεια βεβαίως και με δάνεια θα επιχειρήσουν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό για την ολοκλήρωση του έργου. Τα Σκόπια αναμένεται να μπουν στην επένδυση με ποσοστό 10% μετά από ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου των ήδη μετόχων ((energypress 13/1/2021).

Οικονομική στήριξη από την ΕΕ αναμένεται να λάβουν τόσο το έργο «αγωγός διασύνδεσης του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης» που επίσης κρίθηκε ως PCI (energypress 15/1/2021) όσο και για το έργο Μετρητικός και Ρυθμιστικός Σταθμός στην Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα πιέζει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρά την αλλαγή στρατηγικής της Τράπεζας να χρηματοδοτήσει έστω και κατ΄ εξαίρεση το FSRU Αλεξανδρούπολης (energypress-english 3/1/2021).

Η επένδυση του FSRU  Αλεξανδρούπολης είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα καθώς το μεν κόστος της κατασκευής όπως είδαμε επιχειρείται να καλυφθεί κυρίως από κονδύλια της ΕΕ η δε αγορά φυσικού αερίου είναι εξασφαλισμένη καθώς το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο θα τροφοδοτεί μέσω αγωγών, (που θα κατασκευαστούν επίσης με κονδύλια της ΕΕ και δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών), τις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, του Κοσόβου της Σερβίας, της Ρουμανίας και βάλε. Και όλα αυτά για να απεξαρτηθούν οι εν λόγω χώρες και η ΕΕ από το ρωσικό αέριο και βέβαια να εξαρτηθούν από το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ.  Επισημαίνεται ότι το LNG είναι πλέον ιδιαίτερα προσοδοφόρο γι΄ αυτό και οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει κεφάλαια χτίζοντας ειδικά πλοία μεταφοράς τα LNG carriers. Στον τομέα αυτό οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση με στόλο αξίας 19,8 δις δολάρια, ακολουθούμενοι από τον στόλο ιαπωνικών συμφερόντων αξίας 14,19 δις δολάρια (energypress 15/1/2021). Μάλιστα τον μεγαλύτερο στόλο από LNG carriers στην Ελλάδα διαθέτει ο όμιλος του Γιάννη Αγγελικούση με τη Maran Gas να διαθέτει 36 πλοία και ακολουθεί η Gaslog του Π.Λιβανού, με 29 πλοία (energypress 15/1/2021). Πρόκειται για την εταιρεία η οποία είναι μέτοχος κατά 20% του   FSRU Αλεξανδρούπολης.

αδωνις γεωργιαδης ζαεφΑλεξανδρούπολη: Σκοπιανοί και άλλοι επενδυτές, ενδιαφέρονται για τη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου

Συμμετοχή των Σκοπίων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης

Ήδη στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης σχεδιάζεται η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο και θα είναι δυναμικότητας 800 Μεγαβάτ. Μέτοχοι σχεδιάζεται να είναι η εταιρεία DAMCO ENERGY, θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου και η Βουλγαρική κρατική ηλεκτρική εταιρεία NEK EAD. Σε σχέση με το υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη επισημαίνεται ότι η επένδυση επιδιώκεται να στηριχθεί με  γενναία τραπεζική δανειοδότηση αν και δεν αποκλείεται να αναζητηθούν και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις παρότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ισχυόντων ευρωπαϊκών κανονισμών.

Στο παραπάνω λοιπόν εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής τα Σκόπια θα συμμετάσχουν με ποσοστό 25% επί του εν λόγω μετοχικού κεφαλαίου (energypress 13/1/2021). Έτσι θα έχουν στη διάθεση τους 200 Μεγαβάτ για ηλεκτροδότηση των Σκοπίων και θα κλείσουν το δικό τους εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί στην περιοχή της Μπίτολα. Με τον τρόπο αυτό οι σκοπιανοί διασφαλίζουν πλέον την ηλεκτροπαραγωγή τους και μάλιστα από φυσικό αέριο εκτός Σκοπίων και οι ίδιοι μπορούν πλέον με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναφέραμε παραπάνω να παράγουν επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια με ΑΠΕ την οποία στην πορεία θα πωλούν. Όλα αυτά με κονδύλια ευρωπαϊκά και δάνεια.

Μετά απ΄ όλα αυτά λοιπόν θα έχουμε διπλή ενεργειακή είσοδο των Σκοπίων στη χώρα μας μιας και τα Σκόπια παίρνουν ποσοστό 10% του FSRU Αλεξανδρούπολης και μπαίνουν και με ποσοστό 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης καλύπτοντας έτσι τις ενεργειακές τους ανάγκες  με ρεύμα και αέριο προερχόμενο από την Ελλάδα, με ταυτόχρονη όμως συμμετοχή τους σε αντίστοιχες υποδομές στη χώρα μας». 

Και δεν πέρασαν παρά δύο μήνες και ήρθε η δρομολόγηση της συμμετοχής των Σκοπίων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης καθώς στις 31 Μαρτίου 2021 «συμφωνία υπογράφηκε στα Σκόπια από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DAMCO, Χρήστο Κοπελούζο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή της AD ESM κ. Vasko Kovacevski» (www.powergame.gr 3/4/2021). Έτσι «η AD ESM θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα ανήκει πλήρως στην DAMCO» (www.copelouzos.gr 31/3/2021).

Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Σκοπίων

Επιπλέον στο άρθρο μας είχαμε αποκαλύψει ότι σχεδιάζεται η «κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σκοπίων-Κοσόβου που θα αποτελεί άλλωστε επέκταση του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Σκοπίων. Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι η κατασκευή του  διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Σκοπίων επίσης σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με επιχορηγήσεις και δάνεια. Ειδικότερα το ελληνικό τμήμα το αγωγού κόστους 51 εκατ. ευρώ  θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το σκοπιανό τμήμα του αγωγού κόστους 54 εκατ. ευρώ επιδιώκεται επίσης να χρηματοδοτηθεί κατά 50% με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ αναζητούνται διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης του υπολοίπου έργου, καθώς ήδη 14 εκατ. ευρώ έχουν διασφαλιστεί από το παραπάνω επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια (serbia-energy.eu 4/1/2021)».

Άλλωστε «όπως είναι γνωστό, στον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνεται εξάλλου η κατασκευή αγωγού τροφοδοσίας της γειτονικής χώρας με φυσικό αέριο» (www.amna.gr 14/5/2021).

Η Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ

Κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζάεφ στην Αθήνα στις 13 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός  στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων και στην Ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη στήριξή του στα Σκόπια.Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων δήλωσε και τα εξής:  «….. Η σημερινή συνάντηση θα μας δώσει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία, ειδικά στην ενέργεια, όπου πολλά και ενδιαφέροντα έργα βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας». Και απευθυνόμενος στον Ζάεφ του είπε ότι «ασφαλώς θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία» των Σκοπίων διαδικασία «την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως είναι γνωστό, πάντα με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε: «Και, βεβαίως, ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ. Προσβλέπω λοιπόν, όπως πάντα, σε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021).

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον μετατραπεί από δήθεν πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών σε αποφασιστικό παράγοντα στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων και της συνακόλουθης διάσωσης του ίδιου του μορφώματος. Και βέβαια αρωγός κάθε προσπάθειας για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Σκοπίων.

Έχοντας λοιπόν καταφέρει η ΝΔ να καπελώσει τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια κατά των Σκοπίων και αφού ενθυλάκωσε την ψήφο εκατομμυρίων Ελλήνων πατριωτών που ήταν αντίθετοι με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα πλέον τους γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ με τους δήθεν μακεδονομάχους της τώρα πλέον εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπέγραψε και τρία νέα μνημόνια συνεργασίας, προχωρώντας στο επόμενο διάστημα στην κύρωση στη Βουλή των πρώτων τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων που υπέγραψε ο Τσίπρας. Επιπλέον σε επίπεδο ΕΕ αντίθετα με τη Βουλγαρία που μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων η κυβέρνηση της ΝΔ  την διευκολύνει πλέον με κάθε τρόπο.

Ο Ζάεφ εκθειάζει τη στάση του Μητσοτάκη

Τη στάση του Μητσοτάκη «κάρφωσε ο μαρτυριάρης» Ζάεφ με δηλώσεις του κυρίως κατά τη συνάντησή του με τον Τσίπρα  δηλώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:  «σήμερα πλέον η κυβέρνηση είναι πολύ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό», τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά θετικά που έγιναν και θα γίνουν λόγω αυτής (m.naftemporiki.gr 14/5/2021).  Αναφερόμενος στα τρία μνημόνια συνεργασίας, ο Ζάεφ έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον κ. Μητσοτάκη και τόνισε ότι «τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη χώρα μου φέρνουν μόνο χαρά. Το ένα είναι για την επιτήρηση του FIR» των Σκοπίων «στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο είναι για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το τρίτο είναι για την οικονομική συνεργασία. Άλλωστε η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μία στρατηγική εταιρική σχέση» (m.naftemporiki.gr 14/5/2021).

Πάντως και κατά τη συνάντησή με τον Μητσοτάκη ο Ζάεφ δεν έκρυψε τα λόγια του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Για εμάς είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε για τις στενότερες οικονομικές σχέσεις και τη συνεργασία μας. ………….Από κοινού με την ομάδα σας εργαζόμαστε ενδελεχώς -θα σας ενημερώσω για τις θέσεις μας- καθώς υπάρχουν πολλά θετικά δεδομένα τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Θα ήθελα να συζητήσουμε και για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας» των Σκοπίων «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εσείς είστε ο κύριος γείτονάς μας, ο στρατηγικός μας εταίρος και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις λεπτομέρειες των θέσεών μας και βεβαίως να ζητήσω τη βοήθειά σας, κ. πρωθυπουργέ, αλλά και του κ. Δένδια και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία. ……….» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021).

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τα Σκόπια «αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως γνωρίζετε, είναι μεγάλη μας χαρά που πλέον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας. ………….Σήμερα θα πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το πώς θα ανοίξουν τα σύνορα για τουρισμό στην Ελλάδα, άλλωστε αυτό είναι κάτι που αναμένουν και οι πολίτες μας. Ως μέλος της ΕΕ, ίσως να έχετε κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Αυτό σχετίζεται άμεσα με το πως θα βελτιώσουμε, θα ενισχύσουμε τους επιχειρηματικούς δεσμούς και τις επιχειρηματικές σχέσεις μας…. Αλλά υπάρχουν ασφαλώς και πολλές λεπτομέρειες που σχετίζονται και με την ανάπτυξη συνεργασιών με πολλές επιχειρήσεις. Θα αναφέρω κάποιες από αυτές» (m.naftemporiki.gr 14/5/2021).

Ο Ζάεφ βγάζει στη σέντρα τις Ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν μπίζνες με τα Σκόπια

Και ο Ζάεφ έκλεισε την παρέμβασή του βγάζοντας κυριολεκτικά στη σέντρα τους διάφορους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν πλέον μπίζνες με τα Σκόπια λέγοντας:

1.Αγωγός πετρελαίου ΕΛΠΕ-ΟΚΤΑ

«Είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Σήμερα το πρωί είχαμε την τελευταία σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα.  Επομένως, η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021).

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη «είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα ΕΛΠΕ και η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να υπάρξει συμφωνία για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού», μετά από οκτώ σχεδόν χρόνια αδράνειας» προσθέτοντας ότι «θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή», αναφορά που παραπέμπει στα σχέδια του ομίλου για μετατροπή των εγκαταστάσεων της ΟΚΤΑ (διυλιστήριο που δεν λειτουργεί πλέον)  σε  διαμετακομιστικό κέντρο (hub) πετρελαιοειδών προς τα Δυτικά Βαλκάνια» (www.moneyreview.gr. 14/5/2021).

Μάλιστα όπως επισημαίνεται σχετικά «η μεταφορά ποσοτήτων πετρελαίου μέσα από τον αγωγό θα μείωνε δραστικά τα κόστη» που επωμίζονται τα Σκόπια «όχι μόνο για τη μεταφορά με βυτία, αλλά και από το λαθρεμπόριο μαύρου χρυσού. Προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα σχέδια είναι η επίλυση της διαφοράς μεταξύ των ΕΛΠΕ» και των Σκοπίων «που αφορά στην αξίωση αποζημίωσης που έχουν εγείρει τα ΕΛΠΕ για μη τήρηση από τη γειτονική χώρα της ρήτρας αγοράς συγκεκριμένων ποσοτήτων καυσίμων από την εταιρεία την περίοδο 2008-2011» (www.moneyreview.gr. 14/5/2021).

Ελπίζουμε λοιπόν να εισπράξουν τα ποσά που έχουν λαμβάνειν τα ΕΛΠΕ και να μην δούμε τίποτε αγαθοεργίες υπέρ των Σκοπίων που θα ζημιώνουν το Ελληνικό δημόσιο.

Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι ο Ζάεφ «συναντήθηκε με τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων με βασικό αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων για την επαναλειτουργία του αγωγού καυσίμων των ΕΛΠΕ που συνδέει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Δημιουργείται η προοπτική για επαναλειτουργία του αγωγού ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού ενώ στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε και το ενδεχόμενο περαιτέρω επενδύσεων του ομίλου στη γειτονική χώρα» (www.amna.gr 14/5/2021). 

2.FSRU και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης

Μάλιστα ο Ζάεφ επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα είχαμε αποκαλύψει με το παραπάνω άρθρο μας σε σχέση με δύο ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη είπε απευθυνόμενος στο Μητσοτάκη:

«Όπως γνωρίζετε πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους. Θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021).

3.Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στα Σκόπια από τον Όμιλο Μυτιληναίος

Και ο Ζάεφ συνέχισε: «Επομένως εξελισσόμαστε, ακολουθώντας το παράδειγμά σας, των χωρών της ΕΕ, και θα κλείσουμε κι εμείς τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό, καθώς το κόστος τους είναι μεγάλο. Και σε αυτό το επίπεδο, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως είμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια, την πρωτεύουσά μας» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021).

Εν προκειμένω επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Αν τελεσφορήσουν, θα σηματοδοτήσουν την δραστηριοποίηση του ομίλου σε μια ακόμη χώρα των Βαλκανίων μετά την Αλβανία, όπου υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία για την κατασκευή υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400 kV» (www.moneyreview.gr. 14/5/2021).

4.ΔΕΗ

Σε σχέση με τη ΔΕΗ ο Ζάεφ επισήμανε ότι «η ΔΕΗ είναι ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021). Έτσι η ΔΕΗ «σε κοινοπραξία με την Αρχιρόδον συμμετέχει στο μεγάλο διαγωνισμό ΣΔΙΤ ύψους 700 εκατ. ευρώ, για μία υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 450 MW που θα αποτελέσει όπως αναφέρθηκε, σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής» (www.newmoney.gr 14/5/2021).  Πρόκειται «για το νέο υδροηλεκτρικό έργο Cebren για το οποίο η ελληνική επιχείρηση έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο του σχετικού διαγωνισμού. Πρόκειται για μονάδα σημαντικής ισχύος (333-458 MW) με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh» (www.amna.gr 14/5/2021).

Είναι πάντως απορίας άξιον γιατί ο Μητσοτάκης δεν ζήτησε να μάθει από τον Ζάεφ τι απέγινε τελικά η περίφημη εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας ενέργειας EDS από τη ΔΕΗ την οποία είχε καταγγείλει η ΝΔ δηλώνοντας ότι «την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ, που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», (www.pronews.gr 10/10/2018). Μάλιστα ο τότε γραμματέας της ΝΔ με ανάρτησή του στο διαδίκτυο δήλωνε: «Εφαρμόζοντας το σχέδιο «καμένη γη» η Κυβέρνηση μετά την… επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών χάρισε σχεδόν 5 εκατ. ευρώ στον αντιπρόεδρο και φίλο του Ζάεφ, Κ. Ανγκιούσεφ, αναγκάζοντας την, υπό κατάρρευση, ΔΕΗ να εξαγοράσει τη ζημιογόνο εταιρεία ηλεκτρισμού EDS», (www.pronews.gr 10/10/2018). Εκτός και αν ρώτησε σχετικά τον Ζάεφ ο νυν υπουργός περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ο οποίος το 2018 είχε καταθέσει και σχετική επίκαιρη ερώτηση για το θέμα (www.kathimerini.gr 9/10/2018).

5.Κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας-Αλβανίας-Σκοπίων-Βουλγαρίας-Τουρκίας

Και ο Ζάεφ κατέληξε στην αντιφώνησή του προς τον Μητσοτάκη λέγοντας: «Μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόµου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία», Σκόπια, «Βουλγαρία και Τουρκία. Αυτό είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το μεγαλύτερο έργο και υπάρχει περιθώριο για πολλές επενδύσεις» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021).

Όμως δεν τελειώνει εδώ ο κατάλογος των έργων που χτυπάνε ελληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα παίζουν και τα παρακάτω έργα:

6.Αναβάθμιση ηλεκτρικής διασύνδεσης Μελίτης-Μπίτολα

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «υπάρχει και ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση μιας εκ των δυο Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400kV που συνδέουν την Ελλάδα» με τα Σκόπια «αυτή της Μελίτης-Μπίτολα. Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ 2022-2031 και «απαντά» στην ανάγκη ενδυνάμωσης της μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των Συστημάτων της Ελλάδας» και Σκοπίων. «Η σκοπιμότητα υλοποίησης της εν λόγω διασύνδεσης θα εξεταστεί στο επόμενο διάστημα σε κοινή ομάδα εργασίας  ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς» των Σκοπίων «MEPSO που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό» (www.moneyreview.gr. 14/5/2021).

7.Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Σκοπίων

Η κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Σκοπίων που αναλύθηκε παραπάνω αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την επικείμενη υπογραφή της  Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA)  για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Σκοπίων σε συνέχεια του Συμφώνου Κατανόησης που  έχουν υπογράψει από το 2016 ο ΔΕΣΦΑ και η κρατική εταιρεία αξιοποίησης ενεργειακών πόρων των Σκοπίων NER (www.moneyreview.gr. 14/5/2021). Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η σχετική έγκριση εκ μέρους της Κομισιόν για την υπογραφή της IGA.

 

Και απονομή τιμητικής διάκρισης στον Ζάεφ από τον Μίχαλο

Αλλά το show Ζάεφ δεν τέλειωσε εδώ. Συνεχίστηκε και κατά την επίσκεψή του στο ΕΒΕΑ όπου μάλιστα ο Κώστας Μίχαλος του απένειμε «τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στη σύσφιξη και ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών επί τη βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών (www.acci.gr 14/5/2021). Μάλιστα κατά την εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του από το ΕΒΕΑ, ο Ζάεφ ήταν λαλίστατος όπως προκύπτει και από το σχετικό δελτίο τύπου του ΕΒΕΑ (www.acci.gr 14/5/2021) όπου επισημαίνονται μεταξύ άλλων ότι «από την πλευρά του, ο κ. Ζ. Ζάεφ αφού ευχαρίστησε συνολικά τον πρωθυπουργό και το πολιτικό προσωπικό της χώρας για την υποδοχή που του επεφύλαξαν στη χώρα μας, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η επίσκεψή του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καθώς από τους βασικούς στόχους της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι η περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών……» (www.acci.gr 14/5/2021).

Μάλιστα κατά την ομιλία του ενώπιον των Ελλήνων επιχειρηματιών που παρίσταντο στην εκδήλωση ο Ζάεφ επισήμανε ότι οι φερέλπιδες Έλληνες επενδυτές θα φορολογούνται πλέον στα Σκόπια με φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 10%.

Πως λοιπόν «να μην σφάζονται στην ποδιά» του Ζάεφ εκατοντάδες εθνικά υπερήφανοι Έλληνες επιχειρηματίες για μια μπίζνα στα έργα που θα προκηρυχθούν στα Σκόπια και τα οποία θα τα χρηματοδοτήσει η ΕΕ με κονδύλια από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ που ενέκριναν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στις 10 Δεκεμβρίου 2020 όταν άλλωστε οι ίδιοι ψήφισαν και τα κονδύλια με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί και η Τουρκία από το ΠΔΠ.

Άντε και εις ανώτερα!!!

A NEA
 
Στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της έκτακτης χρηματοδότησης γέφυρας στην Ουκρανία...
 
Σε πρόσφατο άρθρο μας ( www.political.gr 13/4/2024, σελ.29) επισημάναμε ότι το νέο...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην...
 
Η σκληρή κόντρα γύρω από την επιστολική ψήφο επισκίασε διάφορες εξίσου...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών...
 
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά της απόφασης της κυβέρνησης...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην...
 
Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού από...
 
Την συμμετοχή του κόμματος ” Ελλάδα, ο άλλος δρόμος”, στις επόμενες...
 
«Μητσοτακικό σουρεαλισμό» χαρακτήρισε σήμερα στο IONION FM o καθηγητής Νότης Μαριάς την υπογραφή...
 
Άλλη μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων...
 
Διοργανώθηκε μετά βαΐων και κλάδων στις Βρυξέλλες το διήμερο 25 και...
 
Να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» επιχειρεί πλέον ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας...
 
Τούρκος έγινε ο Ερντογάν μετά το Ψήφισμα-ράπισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια...
 
«Η Άγκυρα ρυμουλκεί την Αθήνα σε έναν διάλογο άνευ όρων», δήλωσε στην...
 
Συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 στο οποίο το...
 
Ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς απόφαση για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό η διήμερη Σύνοδος του...
 
«Πατάει γκάζι» και μάλιστα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η Ελληνοπολωνική  συνεργασία...
 
Την Πέμπτη 1ης Ιουνίου δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελληνίων Εξετάσεων...
 
Πριν προλάβουν καλά-καλά να βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης...
 
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου δόθηκε και...
 
Μετά βαΐων και κλάδων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία ο...
 
Έντονες αμερικανικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει  οι δηλώσεις του Μακρόν σε σχέση...
 
Οι συγκρούσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό καταδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί...
 
Όπως επισημάναμε από τη στήλη αυτή «ιδιαίτερα έντονες συζητήσεις προκάλεσε η...
 
Η εκατόμβη νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε πλέον τον...
 
Η εκατόμβη νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε πλέον τον...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 22/1/2023 για Εκλογές,...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Με τον Υφυπουργό της Πολωνίας  Arkadius Mularczyk συναντήθηκε χθες Τετάρτη 15/2/2023...
 
Και νέα σημαντική πρωτοβουλία από την Πολωνία για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις....
 
Η «οικονομική απόβαση» της Ιταλίας στη Λιβύη στις 28 Ιανουαρίου 2023...
 
Με τις υποκλοπές να βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός...
 
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναμφίβολα αποτελεί ένα...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel 1/1/2023 για τη δράση...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Ο Ερντογάν πάει ξανά Ταμείο μετά την πανηγυρική έγκριση του Προϋπολογισμού...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 18/12/2022 για τη...
 
Mπαράζ κινητοποιήσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενόψει της αύξησης των ασφαλιστικών...
 
Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής των ηγετών...
 
Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Μακρόν και Μελόνι για το μεταναστευτικό...
 
Εγκρίθηκε μετά βαΐων και κλάδων το Ψήφισμα του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 9/10/2022 για ενεργειακό...
 
  Η νέα οικονομική απόβαση της Τουρκίας στη Λιβύη στις 3...
 
83 χρόνια μετά την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία την 1η...
 
Σε άρθρο μας την προηγούμενη εβδομάδα διατυπώσαμε 12 συγκεκριμένες προτάσεις για...
 
Εντείνονται καθημερινά οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας που συνοδεύονται...
 
Συμπληρώνονται σήμερα 18 Ιουνίου 2022, ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια από την...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 5/6/22 για τις...
 
Οι απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή την παρουσία του στην στρατιωτική...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δύο διαδικτυακές ομιλίες θα κάνει σήμερα Τετάρτη 8/6/2022 και...
 
Εντείνεται η κόντρα με την Άγκυρα για την μη αποστρατικοποίηση νησιών...
 
Αθήνα, 27/5/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Oμιλία στη Θεσσαλονίκη για τα...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 22/5/22 για: 1)...
 
Η ακρίβεια η οποία πλήττει την ελληνική κοινωνία έχει χτυπήσει κόκκινο....
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 17/4/22 για: 1)...
 
«Για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή...
 
Το γνωστό ρητό «Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε...
 
«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ιστορική συνάντηση Νίξον-Μάο και την διπλωματία...
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα πέραν των άλλων και...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 27/2/22 για: 1)...
 
Συνέντευξή μου στο Militaire για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις...
 
Το μήνυμα των Πορτογαλικών εκλογών φαίνεται ότι απασχολεί πλέον έντονα τα...
 
Η κορύφωση της Ουκρανικής κρίσης οδηγεί πλέον τον Πούτιν στην αγκαλιά...
 
https://www.youtube.com/watch?v=OHoYxlDVaPo Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Ο τεράστιος σάλος που ξεσήκωσε η Έκθεση Λίτρα-Τσιόδρα για τις αβελτηρίες...
 
Αίσθηση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Πατρίδας μας  η δραματική...
 
Σε  δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος σε πιθανή εγκατάσταση αμερικανικών...
 
Το ζήτημα των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 για την ΔΕΗ αποτελεί πλέον...
 
Όπως έχουμε τονίσει από τις στήλες αυτές η ολοκλήρωση της αποχώρησης...
 
Μίκη καλό σου ταξίδι, Η μουσική σου και οι αγώνες σου...
 
Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι χιλιάδες πρόσφυγες που...
 
Η ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την...
 
Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο που...
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ    Αγαπητοί Συναγωνιστές και...
 
Την ώρα που κορυφώνεται παγκοσμίως το δεύτερο κύμα κορονοϊού με χιλιάδες...
 
Όπως αποκαλύψαμε σε σχετικό μας άρθρο η κυβέρνηση υπερψήφισε στο Λουξεμβούργο...
 
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου όταν Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν...