Την ώρα που στον ευρωπαϊκό τύπο τα φώτα πέφτουν στις συγκρούσεις των ευρωπαίων ηγετών στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα της διανομής των εμβολίων, στον ιταλικό τύπο προβάλλεται έντονα τις τελευταίες ώρες η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι για το ευρωομόλογο και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Την είδηση έδωσε αργά χθες το βράδυ η RAI και ορισμένα ιταλικά site ομολογουμένως όχι πρώτης σειράς για να ακολουθήσει η εφημερίδα La Republicca. Στη συνέχεια η παρέμβαση Ντράγκι για το ευρωομόλογο έγινε πρωτοσέλιδο στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore (26/3/2021) με τίτλο ο Ντράγκι επαναφέρει τα ευρωομόλογα με μνεία στο αμερικανικό μοντέλο για να ακολουθήσει η εφημερίδα La Stampa και η Wall Street Italia το μεσημέρι της Παρασκευής 26/3/2021. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη αναδειχθεί στον διεθνή τύπο (ούτε και στον Ελληνικό) μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι σκέψεις, περίπου 24 ώρες μετά την τοποθέτηση Ντράγκι. Και όλα αυτά γιατί στο παρελθόν αρκούσε ένα «φτέρνισμα» του Ντράγκι προκειμένου να προκληθεί «κρυολόγημα» στα διεθνή χρηματιστήρια. Έτσι ο Ντράγκι αρχίζει και αυτός με τη σειρά του να νοιώθει τον μεροληπτικό αποκλεισμό της προβολής θέσεων και απόψεων από τον διεθνή τύπο όταν οι απόψεις δεν είναι αρεστές στο ιερατείο της διεθνούς τάξης πραγμάτων.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα μας στην Political στις 12 Μαρτίου με τίτλο «η πανδημία ανοίγει το δρόμο για αλλαγές στην ευρωζώνη» είχαμε αναφερθεί στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στην έκδοση ευρωομολόγων και στην κατάργηση του δρακόντειου Συμφώνου Σταθερότητας. Η χθεσινή παρέμβαση Ντράγκι επιβεβαιώνει με τον πιο καταλυτικό τρόπο την ανάγκη αλλαγών στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο επιζητά πλέον ο Ιταλός από το τιμόνι του πρωθυπουργού καθώς αρχίζει να συνειδητοποιεί αυτά τα οποία επανειλημμένα του θέταμε στην Ευρωβουλή όταν αυτός τότε κρατούσε το τιμόνι της ΕΚΤ. Τότε βέβαια επέμενε στην αναγκαιότητα τήρησης των σκληρών κανόνων λειτουργίας της ευρωζώνης τώρα όμως από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας αρχίζει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. «Ανάγκα και θεοί πείθονται» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Έτσι «ενώ τα δημόσια χρέη των χωρών της Παλιάς Ηπείρου συνεχίζουν να αυξάνονται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιστρέφει σε ένα επιχείρημα που είναι αγαπητό στους φιλοευρωπαίους, δηλαδή την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου» (Wall Street Italia 26/3/2021) προσπαθώντας να βγάλει άσσο από το μανίκι προκειμένου να διασώσει την καταχρεοκοπημένη Ιταλία.
Ειδικότερα ο Ντράγκι ζήτησε ένα «νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και ευρωομόλογα για την έξοδο από την κρίση» (La Republicca 25/3) στηρίζοντας την πρότασή του αυτή και στα περίφημα «κοινωνικά ομόλογα» τα οποία εκδίδει η Κομισιόν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Sure ύψους 100 δις ευρώ και του Next Generation EU 750 δις ευρώ, ήτοι εν συνόλω 850 δις ευρώ.
Μέσα λοιπόν στο κλίμα αυτό και αξιοποιώντας το γεγονός της παρουσίας του Joe Biden στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ιταλός κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ακολουθήσουν το μοντέλο των ΗΠΑ που, αντίθετα με την ΕΕ, διαθέτουν και Ένωση κεφαλαιαγορών και πλήρη τραπεζική Ένωση (quifinanza.it, 26/3/2021) παρατηρώντας με νόημα ότι «εάν η Ευρώπη ήταν λίγο περισσότερο σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ήταν μια πραγματική ομοσπονδία με πραγματικό προϋπολογισμό και κοινό χρέος», (La Stampa 26/3/2021) η αντιμετώπιση της πανδημίας και στο θέμα των εμβολίων θα ήταν διαφορετική.
Καταλήγοντας ο Ντράγκι επισήμανε: «Ξέρω ότι ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να περπατάμε. Είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει πολιτική δέσμευση» (Ιl Sole 24 Ore 26/3/2021) για να κλείσει καλώντας την ΕΕ να σχεδιάσει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να βγει από την κρίση.