ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ
Νότης Μαριάς στο Russia Today: Το Ελληνογαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο ακυρώνει στην πράξη το τουρκικό casus belli
Το Ελληνογαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής ακυρώνει στην πράξη το τουρκικό casus belli δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 8 Οκτωβρίου 2021 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του γνωστού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Όπως επισήμανε ο Καθηγητής στην παρούσα φάση και ενόψει του άρθρου 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου η Αθήνα οφείλει αμέσως μετά την κύρωση του παραπάνω Συμφώνου και από την Γαλλία, να προχωρήσει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια καθ΄ άπασα την Ελληνική επικράτεια.
Άλλωστε αν η Άγκυρα τολμήσει να υλοποιήσει το casus belli προχωρώντας σε ένοπλη επίθεση κατά ελληνικών πλοίων εντός των επεκταθέντων ελληνικών χωρικών υδάτων των 12 ναυτικών μιλίων τα οποία θα αποτελούν πλέον μέρος της Ελληνικής επικράτειας τότε σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου η Γαλλία θα παράσχει στην Ελλάδα βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή της και εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας.
Έτσι πλέον η Τουρκία θα πρέπει να σκεφθεί διπλά πριν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένοπλη βία κατά της επικράτειας της Ελλάδας καθώς θα βρει απέναντί της όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Απριλίου 2018 με την οποία είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να απαντήσει κατά πόσο η Γαλλία θα μπορούσε να συνάψει με την Ελλάδα ένα Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής για εγγύηση των ελληνικών συνόρων σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της Ελληνικής επικράτειας με τον Μακρόν να απαντά θετικά σε μια τέτοια προοπτική.
Κατόπιν ο Καθηγητής τόνισε την τεράστια ιστορική σημασία του Ελληνογαλλικού Συμφώνου επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά εντός του ΝΑΤΟ δύο χώρες μέλη της Συμμαχίας υπογράφουν διμερές Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής η οποία ενεργοποιείται είτε έναντι τρίτων χωρών είτε έναντι άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπως είναι εν προκειμένω η Τουρκία.
Και αυτό έγινε γιατί η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, προχωρά σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά μια ολόκληρη αποβατική στρατιά, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τόσο σε ύδατα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο στην Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Καθώς λοιπόν η ρήτρα συνδρομής του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ δεν ενεργοποιείται για προστασία της Ελλάδας έναντι των απειλών και των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, πλέον η ρήτρα συνδρομής του άρθρου 2 του Ελληνογαλλικού Συμφώνου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελληνικής επικράτειας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσο πλέον δημιουργείται «ένα μικρό ΝΑΤΟ» εντός του ΝΑΤΟ ο Νότης Μαριάς παρατήρησε ότι αυτό οφείλεται στις αβελτηρίες της ίδιας της Συμμαχίας και στην μη εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Τουρκία, κατά άλλου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η ρήτρα συνδρομής του άρθρου 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου είναι σύμφωνη και με το άρθρο 42 παρ. 7 της Συνθήκης ΕΕ που ομοίως προβλέπει ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση στην επικράτειά του.
Στην παρατήρηση του παρουσιαστή των ειδήσεων του Russia Today ότι ο γενικός γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ δεν είναι καθόλου ευτυχής από την υπογραφή του Ελληνογαλλικού Συμφώνου, ο Νότης Μαριάς απάντησε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε την ευκαιρία εδώ και πολύ καιρό να λάβει τα μέτρα του και να βάλει στη θέση της την Άγκυρα μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Αθήνας για τις επιθετικές ενέργειας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Πλην όμως δεν το έπραξε.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ παρατήρησε ότι η υπογραφή του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής έγινε εφικτή για δύο επιπλέον λόγους.
Πρώτον γιατί πλέον η Μέρκελ έχασε την εξουσία και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να τορπιλίσει το Σύμφωνο όπως ήδη είχε κάνει στο παρελθόν.
Και δεύτερον γιατί οι ΗΠΑ έχοντας πλέον επικεντρώσει την προσοχή τους στον Ειρηνικό με την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Aukus προκειμένου να περιορίσουν την Κίνα, μείωσαν πλέον την επιρροή τους στη Μεσόγειο αφήνοντας σχετικό χώρο στη Γαλλία.
Επισυνάπτεται το βίντεο με την συνέντευξη του Νότη Μαριά στο Russia Today στις 8/10/2021.