Το «sofagate» συνεχίζει να απασχολεί τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ΜΜΕ. Έτσι οι πάντες συζητούν για την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν ο οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε κυριολεκτικά όρθια χωρίς καρέκλα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα την Τρίτη 6 Απριλίου. Με τον τρόπο αυτόν ο Ερντογάν κατέδειξε την πλήρη περιφρόνησή του προς τις γυναίκες συμπεριφορά που συνδυάζεται με την αποχώρηση της Τουρκίας από την διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια Σύμβαση που καταπολεμά τη βία κατά των γυναικών.
Το σκηνικό αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο διεθνής τύπος να μην ασχοληθεί με την ουσία της συνάντησης του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ερντογάν. Μια συνάντηση που τελικά κατέληξε στο να βγάλει κερδισμένη την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα πέτυχε να παραμείνουν αλώβητα τα μέχρι σήμερα οικονομικά της κέρδη από τις συναλλαγές της με την ΕΕ, ενώ στο μέλλον υπό όρους μπορεί και να αυξηθούν ιδίως με νέα κονδύλια για το δήθεν προσφυγικό καθώς και μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης.
Άλλωστε παρά το «sofagate», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συνεχίζει ακόμη να επιμένει στο «παράθυρο ευκαιρίας» για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη θετικής ατζέντας με την Άγκυρα. Μάλιστα στην γραπτή δήλωση του Σαρλ Μισέλ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν δεν υπάρχει λέξη ούτε για το τουρκικό casus belli κατά της Ελλάδας, ούτε για το ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ούτε για το πάρτι του Ορούτς Ρέις σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ούτε για τις παράνομες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε για την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, ούτε και για την παράνομη τουρκική είσοδο στα Βαρώσια. Το μόνο που βγαίνει από τη δήλωση του Σαρλ Μισέλ είναι η αγωνία του να μην δυσαρεστήσει την Άγκυρα.
Τελικά τη χαμένη τιμή των Βρυξελλών ήρθε να σώσει ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φανερά ενοχλημένος με τον Ερντογάν τόσο για την τουρκική συμπεριφορά απέναντι στην φον ντερ Λάιεν όσο και για το τεράστιο χώσιμο της Τουρκίας στην Λιβύη εις βάρος των ιταλικών συμφερόντων που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του σ΄ αυτή την πρώην ιταλική αποικία, ξεσπάθωσε κατά του τούρκου προέδρου και τον χαρακτήρισε δικτάτορα. Το τι ακολούθησε με την αντίδραση της Άγκυρας θύμιζε ιταλική κωμωδία της ένδοξης εποχής του ιταλικού κινηματογράφου γυρισμένο στα περίφημα «Cinecittà Studios». Οι Τούρκοι έγιναν κυριολεκτικά «τούρκοι» και σύσσωμη η παρέα του Ερντογάν κατηγόρησε τον Ντράγκι ως διορισμένο πρωθυπουργό υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στους Ιταλούς τον Μουσολίνι. Τη σκυτάλη πήρε ο Σαλβίνι που τα έχωσε χοντρά στον Ερντογάν όχι μόνο γιατί επιτέθηκε κατά του Ντράγκι αλλά ίσως και γιατί οι Τούρκοι του έθιξαν τον Μουσολίνι.
Ακολούθησε η διαμαρτυρία πολλών ευρωβουλευτών κατά του Ερντογάν. Πολύ αργά όμως γι΄ αυτούς καθώς «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου». Και αυτό γιατί ο Ερντογάν με δική τους ψήφο πήγε Ταμείο και μάζεψε όλο το ευρωπαϊκό χρήμα των δεκάδων δις ευρώ για το διάστημα 2021-2027.
Tελικά την πρώτη φάση της ιταλοτουρκικής κόντρας έκλεισε ο Ερντογάν με σφοδρή επίθεση κατά του Ντράγκι στις 14/4/2021.
Είναι πλέον σαφές ότι οι ιταλοτουρκικές σχέσεις περνούν σε έντονους ανταγωνισμούς και διαγκωνισμούς κυρίως λόγω Λιβύης καθώς οι Τούρκοι φαίνεται ότι στρογγυλοκάθισαν εκεί αρνούμενοι να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους την ώρα που οι Ιταλοί ετοιμάζονται να πιάσουν «πρώτο τραπέζι πίστα» στο ξεκοκάλισμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Λιβύη τα οποία στο επόμενο διάστημα θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 3 δις ευρώ.