1 τρις δολάρια ετησίως οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ
Μαζί με το «America is back» του Τζο Μπάιντεν έχουμε και το «cold war is back»
Κίνα και Ρωσία στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ
Ανατολίτικο παζάρι για να μείνει ο Ερντογάν στο «μαντρί» του ΝΑΤΟ
Τα έδωσε όλα η Αθήνα και δεν πήρε τίποτε
Για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου αρνείται την εφαρμογή του άρθρου 5 για στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης
Σημαντικές διεθνείς εξελίξεις σημάδεψαν την περασμένη εβδομάδα αρχής γενομένης την Παρασκευή 11 Ιουνίου με την Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας και εν συνεχεία με τη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, τη συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις 15 Ιουνίου επίσης στις Βρυξέλλες και τέλος την συνάντηση κορυφής Μπάιντεν- Πούτιν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου.
Και όλα αυτά σε μια φάση που εντείνονται οι ανταγωνισμοί κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την παγκόσμια ηγεμονία στον απόηχο της πανδημίας η οποία διέλυσε κυριολεκτικά την οικονομία.
Καθώς λοιπόν σιγά-σιγά ανοίγουν οι οικονομίες και η ανθρωπότητα επανέρχεται σταδιακά σε συνθήκες κανονικότητας οι παγκόσμιοι παίκτες επιχειρούν να βρουν ξανά τον βηματισμό τους που δεν είναι άλλος από την προβολή ισχύος σε πλανητικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό οι παραπάνω συναντήσεις των ηγετών των χωρών του Δυτικού κόσμου μέσω σχημάτων μεταβλητής γεωμετρίας όπως οι G7, το ΝΑΤΟ και η διατλαντική κοινότητα ΗΠΑ-ΕΕ αφήνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία και όχι μόνο.
1 τρις δολάρια ετησίως οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ σήμερα αποτελείται από 30 κράτη μέλη στα οποία περιλαμβάνονται μόνο 21 από τα 27 μέλη της ΕΕ, καθώς η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία, καθαρά ουδέτερες χώρες δεν συμμετέχουν όπως επίσης δεν μετέχουν η Κύπρος, η Μάλτα και η Σουηδία.
Αντίθετα συμμετέχουν τα Σκόπια, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, από πλευράς Βαλκανίων, η Τουρκία από πλευράς Ασίας και το παζλ συμπληρώνεται από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ ήτοι τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Πρόκειται για ένα στρατιωτικό και όχι μόνο συνασπισμό χωρών με πληθυσμό 1 δισεκατομμύριο κατοίκους και με συνολικό ΑΕΠ το 2019 το οποίο φτάνει τα 39.326 εκατ. δολάρια, δηλαδή πάνω από 39 τρις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο 2021.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για μια τεράστια ευρύτερη οικονομική κοινότητα. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τα μέλη του δαπάνησαν το 2019 για στρατιωτικές δαπάνες το συνολικό ποσό των 1.031 εκατ. δολαρίων, δηλαδή λίγο πάνω από 1 τρις δολάρια ετησίως.
Στα ποσά αυτά οι ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα με στρατιωτικές δαπάνες το 2019 ύψους 730 δις δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο με 59,3 δις δολάρια, η Γερμανία με 52,5 δις δολάρια, η Γαλλία με 49,7 δις δολάρια, η Ιταλία με 23,5 δις δολάρια, ο Καναδάς με 22,3 δις δολάρια, η Τουρκία με 14 δις δολάρια, η Ισπανία με 12,6 δις δολάρια, η Ολλανδία με 12 δις δολάρια, η Πολωνία με 11,8 δις δολάρια. Η Ελλάδα το ίδιο έτος κατέβαλε σε αμυντικές δαπάνες το ποσό των 4,8 δις δολαρίων.
Με στρατιωτικές δαπάνες λοιπόν λίγο πάνω από το 1 τρις δολάρια ετησίως αντιλαμβάνεται κανείς ότι πέραν της στρατιωτικής του διάστασης το ΝΑΤΟ είναι ταυτόχρονα χώρος τεράστιων οικονομικών συμφερόντων κυρίως από πλευράς των γνωστών βιομηχανιών παραγωγής όπλων όπου βεβαίως πρωτοστατεί το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, ακολουθούμενο από τις ισχυρές βιομηχανίες παραγωγής όπλων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας χωρίς να υποτιμά κανείς και την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας.
Οι βιομηχανίες παραγωγής όπλων όπως έχουμε ήδη αναλύσει στην Υπέρβαση News στις 21/12/2020 λόγω των χαμηλών επιτοκίων που διαμορφώθηκαν σε ΗΠΑ και ΕΕ εξαιτίας της ποσοτικής χαλάρωσης χρηματοδοτήθηκαν με φτηνά δάνεια από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους είχαν δανειοδοτηθεί φτηνά από την Fed και την ΕΚΤ.
Επιπλέον τα συνταξιοδοτικά ταμεία ανά τον κόσμο και τα διάφορα συνταξιοδοτικά προγράμματα λόγω των χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων και της συνακόλουθης χαμηλής απόδοσης των διαθεσίμων τους επίσης επένδυσαν τα κεφάλαιά τους στις βιομηχανίες παραγωγής όπλων λόγω της εκεί αυξημένης απόδοσης των κεφαλαίων τους. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε εν προκειμένω το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας που αρνήθηκε να επενδύσει τα κεφάλαια του στις βιομηχανίες όπλων.
Επομένως αντιλαμβάνεται κανείς το οικονομικό γαϊτανάκι που δουλεύει γύρω από το ΝΑΤΟ και εξαιτίας του ΝΑΤΟ.
Με βάση δε το πρόγραμμα αναβάθμισης της λειτουργίας του ΝΑΤΟ το οποίο πλέον θα εμπλακεί όπως αποφασίστηκε τόσο σε ζητήματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, όσο και στην κυβερνοασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια,την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και σε άλλες δράσεις είναι προφανές ότι τα επόμενα χρόνια τα ποσά που θα παίζουν λόγω της λειτουργίας του ΝΑΤΟ θα ξεπεράσουν άνετα τα 2 τρις δολάρια ετησίως που μαζί με μόχλευση κεφαλαίων αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό αυτό θα κυμαίνεται πάνω από 5 τρις δολάρια ετησίως.
Κίνα και Ρωσία στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ
Η πολυδιαφημισμένη Σύνοδος των ηγετών των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 2021 στις Βρυξέλλες υιοθέτησε ένα μακροσκελέστατο κοινό Ανακοινωθέν εκτάσεως 14.405 λέξεων στα αγγλικά. Το Ανακοινωθέν εκδόθηκε επίσης στα γαλλικά και στα ρωσικά. Ιδιαίτερα εύλογο μιας και μεγάλο μέρος του Ανακοινωθέντος ασχολείται με τα μέτρα που θα λάβει το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας με στόχο να περιορίσει την επιρροή της σε μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Φαντάζεται κανείς ότι στο μέλλον τα Ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ θα εκδίδονται και στα κινέζικα μιας και η Κίνα σύμφωνα πλέον με το ΝΑΤΟ αποτελεί συστημική πρόκληση για τη «Συμμαχία».
Το κύριο συμπέρασμα όμως από τη συνάντηση των 30 ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ είναι ότι μαζί με το «America is back» του Τζο Μπάιντεν έχουμε και το «cold war is back». Το ΝΑΤΟ υπό την σκληρή αμερικανική καθοδήγηση εντείνει την ψυχροπολεμική του πολιτική, ενισχύει την αντιρωσική και αντικινεζική ρητορία, αυτοχαρακτηρίζεται ως δήθεν «η Συμμαχία των δημοκρατικών χωρών» που υπερασπίζεται την θεμελιωμένη σε κανόνες διεθνή τάξη «rules–based international order», όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.
Μόνο που κάθε φορά που δεν θα βολεύει τις ΗΠΑ η «rules–based international order» η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δεν θα έχουν κανένα ενδοιασμό να την παραβιάσουν. Η Δύση εντείνει πλέον τον αγώνα της κατά της Ρωσίας και της Κίνας με στόχο την αύξηση των σφαιρών επιρροής μέσω της αναβάθμισης και του ΝΑΤΟ που αναμένεται να παίξει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο το 2030.
Ειδικότερα για την Κίνα το Ανακοινωθέν επισήμανε ότι «οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της εγείρουν συστημικές προκλήσεις για την θεμελιωμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας» (παράγραφος 55).
Πάντως αντίθετα με ότι ίσχυσε για τη Ρωσία, η στοχοποίηση της Κίνας από το ΝΑΤΟ δεν έγινε χωρίς μουρμούρες. Έτσι παρότι η Μέρκελ υπέγραψε το κοινό Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, όπου φαρδιά πλατιά η Κίνα χαρακτηρίζεται και με τη γερμανική υπογραφή ως συστημική πρόκληση, στη συνέχεια εκτός όμως αιθούσης βέβαια η Frau δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία στον τρόπο που αντιμετωπίζει την Κίνα, χωρίς να την υποτιμά, ούτε όμως και να την υπερτιμά» (www.kathimerini.gr 14/6/2021). Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Μακρόν καθώς ο γαλλογερμανικός άξονας έχει στενές οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο.
Από την πλευρά της η Κίνα αντέδρασε έντονα κατηγορώντας «το NATO ότι επιδεικνύει ‘ψυχροπολεμική νοοτροπία’ και ότι επιδιώκει ‘να δημιουργήσει τεχνητά συγκρούσεις’ (www.businessnews.gr 16/6/2021) συμπληρώνοντας με νόημα «δεν εγείρουμε καμιά ‘συστημική πρόκληση’ για οποιονδήποτε, αν όμως κάποιος εγείρει ‘συστημική πρόκληση’ για εμάς, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι» (www.businessnews.gr 16/6/2021).
Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το κλίμα η Ελλάδα ρυμουλκείται από το ΝΑΤΟ σε μια πολιτική, οικονομική, διπλωματική και όχι μόνο σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα χωρίς να έχει κανέναν λόγο, μόνο και μόνο γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι όμως και το ελληνικό εθνικό συμφέρον.
Ταυτόχρονα για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου αρνείται την εφαρμογή του άρθρου 5 για στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης.
Ανατολίτικο παζάρι για να μείνει ο Ερντογάν στο «μαντρί» του ΝΑΤΟ
Η Σύνοδος των ηγετών της «Συμμαχίας» στις 14 Ιουνίου 2021 στις Βρυξέλλες εξελίχθηκε σε ένα ατέλειωτο ανατολίτικο παζάρι με τις ΗΠΑ αλλά και τη Γαλλία να τα δίνουν όλα προκειμένου να τραβήξουν τον «άσωτο υιό του ΝΑΤΟ» από την επιρροή της Ρωσίας. Έτσι ο Ερντογάν που είναι μετρ στο ανατολίτικο παζάρι κατάφερε να δώσει ελάχιστα και κυρίως να πάρει περισσότερα.
Στο ζήτημα της Λιβύης που η Γαλλία απαιτούσε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων ο Ερντογάν κατάφερε να βγει η εν λόγω ρήτρα από το προσχέδιο του Ανακοινωθέντος του ΝΑΤΟ. Έτσι και οι μισθοφόροι παραμένουν στη Λιβύη και η Τουρκία συνεχίζει τις χοντρές μπίζνες καθώς οι τουρκικές εξαγωγές στη Λιβύη αυξήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2021 επί προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης κατά 67% (dailysabah.com. 15/6/2021).
Μάλιστα η συνάντηση Ερντογάν-Μακρόν καταδεικνύει ότι σιγά-σιγά η Γαλλία προσαρμόζει τις θέσεις της στις απαιτήσεις των γαλλικών τραπεζών που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Τουρκία όντας εκτεθειμένες στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία με 26 δις δολάρια (capital.gr 23/3/2021). Ταυτόχρονα Μακρόν και Ερντογαν φαίνεται ότι τα βρίσκουν σε Λιβύη και Συρία, ενώ ο Ερντογάν συμφώνησε ώστε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στο Σαχέλ (παράγραφος 75 Ανακοινωθέντος) μιας και οι Γάλλοι έχουν πάει για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι στο Μαλί.
Αλλά και ο δήθεν σκληρός Μπάιντεν φαίνεται να υπέκυψε στην «τουρκική γοητεία» καθώς στην ιδιαίτερη συνάντησή του με τον Ερντογάν από τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ προκύπτει ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και θετική. Και όλα αυτά βεβαίως προκειμένου να ρυμουλκήσει αποφασιστικά την Τουρκία πίσω στο ΝΑΤΟϊκό «μαντρί». Έτσι στο Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ των 14.405 λέξεων, ο Μπάιντεν «έκανε γαργάρα» τα διάφορα που έλεγε για τους S400.
Ταυτόχρονα η «Συμμαχία» επισημαίνει τα ΝΑΤΟϊκά προσαρμοσμένα μέτρα εγγύησης της ασφάλειας της Τουρκίας (παράγραφος 34 Ανακοινωθέντος) καθώς και το γεγονός ότι μέρος της Βαλιστικής Πυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ «Ballistic Missile Defence (BMD)», είναι εγκατεστημένο στην Τουρκία (παράγραφος 43 Ανακοινωθέντος).
Καθώς το ζήτημα του Αφγανιστάν φιγουράρει στις παραγράφους 18 και 19 του Ανακοινωθέντος, η Άγκυρα πρότεινε να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ Hamid Karzai με την Ουάσιγκτον να τσιμπάει στο ζήτημα αυτό με αποτέλεσμα Μπάιντεν και Ερντογάν να βρουν κοινό τόπο. Αλλά βεβαίως καθώς οι Τούρκοι τίποτε δεν κάνουν στο τζάμπα, επισήμαναν δια στόματος Ακάρ ότι η δήθεν προσφορά τους για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ θα γίνει εκ μέρους τους εφόσον υπάρξει η ανάλογη πολιτική και οικονομική υποστήριξη συμπεριλαμβανομένης και της επιμελητείας (dailysabah.com. 8/6/2021). Δηλαδή και «την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο» θέλει πλέον ο Σουλτάνος.
Στο ζήτημα του προσφυγικού η Άγκυρα έφερε το ΝΑΤΟ στα μέτρα της αφού η παράγραφος 53 του ως άνω κοινού Ανακοινωθέντος του ΝΑΤΟ επιβραβεύει την Τουρκία για την δήθεν «φιλοξενία εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων», Ανακοινωθέν το οποίο υπέγραψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει πλέον ότι ανοίγει ο δρόμος για την Άγκυρα να πάει ταμείο στην ΕΕ απ΄ όπου ζητά 6 δις ευρώ για το προσφυγικό.
Επιπλέον ενώ το Ανακοινωθέν στις παραγράφους 1, 21, 31, 32, 35 και 38 αναφέρεται στη ρήτρα του άρθρου 5 που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης κατά μέλους του ΝΑΤΟ, εντούτοις δεν κάνει μνεία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού υπέρ της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της Πατρίδας μας, συνεχίζοντας την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου.
Το άκρον άωτον όπως της υποκρισίας προκύπτει από την παράγραφο 2 του Ανακοινωθέντος όπου τονίζεται ότι το ΝΑΤΟ εγγυάται «την ατομική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» την ώρα που ανέχεται τον Ερντογάν που έχει γεμίσει τις φυλακές της Τουρκίας με χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους.
Στην ίδια παράγραφο του Ανακοινωθέντος επισημαίνεται ότι η Συμμαχία υπερασπίζεται την «θεμελιωμένη σε κανόνες διεθνή τάξη» «rules–based international order». Τώρα πως συμβιβάζεται αυτό με την ανοχή του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας η οποία έχει καταλάβει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο ο γενικός γραμματέας της «Συμμαχίας» Γενς Στόλτενμπεργκ ίσως θα μπορούσε να μας το εξηγήσει.
Πλήρης αναβάθμιση Ερντογάν από το ΝΑΤΟ- Σε ρόλο κομπάρσου ο Μητσοτάκης
Σε ρόλο κομπάρσου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και παρότι η Ελλάδα έχει δώσει τα πάντα στη «Συμμαχία» και στις ΗΠΑ έχοντας μετατραπεί σε ορμητήριο των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για ασκήσεις και άλλες επιχειρήσεις στα όρια της Ρωσίας. Έτσι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το ΝΑΤΟ και οι ηγέτες του δεν υπολογίζουν την Αθήνα καθώς την θεωρούν δεδομένη. Και παρότι η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ έχοντας δαπανήσει το ποσοστό του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες κατ΄ εντολή του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της «Συμμαχίας» επικεντρώθηκαν στον «άσωτο υιό του ΝΑΤΟ».
Ο Ερντογάν λοιπόν όχι μόνο βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τους κύριους παίκτες της «Συμμαχίας», όπως τον Τζο Μπάιντεν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά κατάφερε να πάρει franchising και διάφορες στρατιωτικές δουλειές στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, τη Συρία αλλά και στην περιοχή της Ουκρανίας.
Με τον Ερντογάν λοιπόν να παίζει πλέον κεντρικό ρόλο στη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί επί πλέον το προφίλ του «σουλτάνου».
Έτσι η Τουρκία αξιοποίησε το γεγονός ότι επί μήνες πλέον διεξάγει έναν προσχηματικό διάλογο με την Ελλάδα, μια φαρσοκωμωδία η οποία το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να δίνει άλλοθι στην Άγκυρα ότι δήθεν επιθυμεί ειρηνική διευθέτηση των διαφορών της με την Αθήνα, την ώρα που επί μήνες η Τουρκία παραβίαζε αλλά και συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταυτόχρονα το συγχωροχάρτι της Αθήνας στην Άγκυρα λόγω της διεξαγωγής του δήθεν ελληνοτουρκικού διαλόγου αποδεικνύεται σημαντικό δώρο για την Τουρκία η οποία πλέον δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Ιουνίου 2021. Αντίθετα αφού ήδη διασφάλισε η Άγκυρα 5 δις ευρώ προενταξιακή βοήθεια (ΜΠΒ ΙΙΙ) από την ΕΕ η οποία με την μόχλευση κεφαλαίων θα φτάσει τα 15 δις ευρώ και όλα αυτά με τις ψήφους Ελλάδας και Κύπρου, τώρα προχωρά στην επόμενη φάση διεκδίκησης και νέων ευρωπαϊκών κονδυλίων που δεν αποκλείεται να είναι και δάνειο- μαμούθ της ΕΕ ή της ΕΚΤ για τη διάσωση της χρεοκοπημένης τουρκικής οικονομίας.
Και ενώ ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη τύπου αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά ακολούθησε το σύστημα των διαρροών καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη βάσανο των δημοσιογραφικών ερωτήσεων.
Όμως και οι κυβερνητικές διαρροές επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της ελληνικής πολιτικής στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν καθώς όχι μόνο η Αθήνα ξέπλυνε την Τουρκία για την παράνομη συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα αποδέχθηκε συνέχιση του διαλόγου, όπου όπως δήλωσε ο Ερντογάν, χωρίς να τον διαψεύσει η ελληνική πλευρά, η Τουρκία θα θέσει όλα τα θέματα στο τραπέζι για επίλυση.
Ταυτόχρονα τόσο από τουρκικής πλευράς όσο και από πλευράς ελληνικών διαρροών δεν έγινε καμία αναφορά στην περίφημη παραπομπή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αντίθετα και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη σύσφιξη διμερών οικονομικών σχέσεων γεγονός που ανοίγει πλέον το δρόμο και για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας που τόσο πολύ επιθυμεί η Άγκυρα. Έτσι και το τουρκικό casus belli παραμένει ενεργό και η Τουρκία μέσω του δήθεν διαλόγου βάζει όλα τα θέματα στο τραπέζι, ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι αναγνωρίζει μια μόνο διαφορά προς επίλυση, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Επιπλέον η εμμονή του Ερντογάν για απευθείας ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς τρίτους επί της ουσίας επιβεβαιώνει την στόχευση της Άγκυρας να μετατρέψει τις διαφορές της με την Ελλάδα από κατ΄ εξοχήν ευρωτουρκικές διαφορές σε δήθεν διμερείς διαφορές Αθήνας-Άγκυρας.
Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι ενώ το από 14/6/2021 μακροσκελέστατο κοινό Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ εκτάσεως 14.405 λέξεων!!! αναφέρεται επανειλημμένα στη ρήτρα του άρθρου 5 που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης κατά μέλους του ΝΑΤΟ, εντούτοις όπως προαναφέραμε δεν κάνει μνεία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού υπέρ της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της Πατρίδας μας, συνεχίζοντας την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου.
Τέλος η ελληνική διαρροή ότι δήθεν η Τουρκία δέχθηκε την επιστροφή 1450 παρανόμων μεταναστών στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν επιβεβαιώθηκε από πλευράς Ερντογάν. Ακόμη όμως και αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για έναν τουρκικό ελιγμό προκειμένου ενόψει της συζήτησης Τουρκίας- ΕΕ για το προσφυγικό να μπορέσει η Άγκυρα να ενθυλακώσει τα 6 δις ευρώ που διεκδικεί. Άλλωστε αφού πάρει το ευρωπαϊκό χρήμα η Άγκυρα σε λίγες μέρες θα ξαναστείλει «καραβιές» με παράνομους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου.
Έτσι μόλις η Τουρκία ενθυλακώσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Ιουνίου 2021 και ενόψει της ομαλοποίησης των σχέσεων της με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν θα επανέλθει στη γνωστή του επιθετική τακτική κατά Ελλάδας και Κύπρου.
Παλιά του τέχνη κόσκινο άλλωστε.
Από κοντά και τα Σκόπια
Στην παράγραφο 66 το Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ κάνει εκτεταμένη μνεία στην ένταξη των Σκοπίων στη «Συμμαχία» ενώ στην παράγραφο 70 αναφέρεται στο ζήτημα της σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων. Θέσεις οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το Εκτελεστικό Διάταγμα Μπάιντεν της 8ης Ιουνίου 2021 το οποίο, όπως αναλύσαμε στη Υπερβαση News της 14ης Ιουνίου 2021 προβλέπει κυρώσεις σε όσους θα τολμήσουν με έργα ή με πολιτικές, άμεσα ή έμμεσα να αμφισβητήσουν την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και όλα αυτά βεβαίως την ώρα που οι σκοπιανοί συνεχίζουν να προκαλούν στο EURO2020 με την Ομάδα Ποδοσφαίρου να παίζει ως δήθεν «Μακεδονία» και φορώντας ποδοσφαιρικές φανέλες με τον ήλιο της Βεργίνας. Και σαν να μην έφταναν αυτά οι φίλαθλοί τους προκαλούν ακόμη περισσότερο με κασκόλ και σημαίες με τις οποίες παριστάνουν τους δήθεν «Μακεδόνες» και όλα αυτά τα βλέπουν εκατομμύρια τηλεθεατών ανά τη Ευρώπη και τον κόσμο.
Παρόλα αυτά βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε το παραπάνω από 14/6/2021 κοινό Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που κάνει σπονδές στα Σκόπια.