NEAΑΡΘΡΑ
5 Ιουλίου 2021

Νότης Μαριάς: Ελληνική προίκα στον Ζάεφ παρά τις προκλήσεις στο EURO 2020

Tα Σκόπια πήγαν ξανά Ταμείο παρά τις προκλήσεις στο EURO 

Προκλητική ελληνική κρατική ενίσχυση στον FSRU Αλεξανδρούπολης όπου συμμετέχουν με 10% τα Σκόπια

Κυβέρνηση και Α. Τσίπρας κάνουν σπονδές στον Ζάεφ στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών

Ενώ τα Σκόπια συνεχίζουν την αλυτρωτική  τους πολιτική με αφορμή και την εμφάνιση της ποδοσφαιρικής τους Ομάδας στο EURO 2020, όπου μοστράρισαν ως δήθεν Μακεδονία, τελικά με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίσουν να παραμένουν δήθεν επενδυτές στον FSRU Αλεξανδρούπολης που θα λάβει δωρεάν ελληνικές κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις ύψους 166,7 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εξελίξεις δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν τα όσα έχουμε αποκαλύψει με την συνεχή μας αρθρογραφία το τελευταίο έτος.

Και όλα αυτά ενώ στο περίφημο Prespa Forum ο Αλέξης Τσίπρας και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία  Κώστας Φραγκογιάννης δεν τόλμησαν να πουν κουβέντα τόσο για τις προκλήσεις των σκοπιανών στο EURO 2020, όσο και για την κρατική ενίσχυση στον FSRU Αλεξανδρούπολης, όπου οι σκοπιανοί θα έχουν το 10%.

Euro 2020: Οι Σκοπιανοί προκαλούν στις εξέδρες με κασκόλ «Μακεδονία»

Παρά τις προκλήσεις των σκοπιανών στο EURO 2020 η κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης

Οι προκλήσεις των Σκοπίων και του Ζάεφ στο EURO 2020 όπου επιδόθηκαν σε ένα αλυτρωτικό παραλήρημα παρουσιάζοντας ότι η ποδοσφαιρική τους ομάδα εκπροσωπούσε  δήθεν την Μακεδονία, προκάλεσαν την μήνιν του Ελληνικού λαού ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθεί την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας.

Οι σκοπιανοί στις 13 Ιουνίου 2021 εμφανίστηκαν στον πρώτο αγώνα τους με την Αυστρία παριστάνοντας την δήθεν Μακεδονία με τον ήλιο της Βεργίνας στις ποδοσφαιρικές τους φανέλες και με το έμβλημα της ποδοσφαιρικής τους ομοσπονδίας να υποδηλώνει ότι είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της δήθεν Μακεδονίας. Την επόμενη ημέρα και ενώ κανείς θα περίμενε μια αποφασιστική στάση από την Ελληνική πλευρά τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες υπέγραψε το  μακροσκελέστατο κοινό Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που στην παράγραφο 66 κάνει σπονδές στα Σκόπια. Κατόπιν και ενώ οι σκοπιανοί συνέχισαν να προκαλούν στις 17 Ιουνίου στον αγώνα της Ομάδας τους με την Ουκρανία την ίδια μέρα ήρθε η ανακοίνωση της Κομισιόν για ελληνική κρατική ενίσχυση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου FSRU Αλεξανδρούπολης ύψους 166,7 εκατ. ευρώ, όπου οι σκοπιανοί θα έχουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια τα Σκόπια έπαιξαν τον τρίτο και τελευταίο αγώνα τους στο EURO 2020 στις 21 Ιουνίου με την Ολλανδία οπότε είχαμε και το αποκορύφωμα των προκλήσεών τους με τον Ζάεφ να γράφει στο twitter και να συγχαίρει την ποδοσφαιρική ομάδα της δήθεν Μακεδονίας. Και η ελληνική πλευρά την επόμενη ημέρα στο Λουξεμβούργο αντί να έχει μια ακόμη πιο αποφασιστική στάση, και αφού οι διάφοροι δήθεν μακεδονομάχοι βουλευτές της ΝΔ «έριξαν διάφορες ντουφεκιές στον αέρα για τα μάτια του κόσμου», τελικά στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων η μόνη χώρα που τόλμησε να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων δεν ήταν η Ελλάδα αλλά η Βουλγαρία.

Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι απλά δήθεν διαμαρτύρεται κατά της αλυτρωτικής πολιτικής των Σκοπίων αναβάλλοντας για ξεκάρφωμα την άμεση επικύρωση των διάφορων μνημονίων Ελλάδας-Σκοπίων, τα οποία επί της ουσίας όμως εφαρμόζονται, χωρίς να τολμά να λάβει δραστικά μέτρα όπως θα ήταν εν προκειμένω να θέσει βέτο όπως έκανε και η Βουλγαρία στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Είναι προφανές ότι οι της ΝΔ δεν τολμούν καν να το διανοηθούν καθώς ο Μπάιντεν με το διάταγμά του στις 8 Ιουνίου 2021 ήταν σαφής ότι θα βάλει στη black list όποιον τολμήσει έστω και στα λόγια να αμφισβητήσει την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τελικά τα Σκόπια παίρνουν από πάνω και ελληνική προίκα ως επιβράβευση για τις προκλήσεις τους στο EURO 2020 καθώς ο FSRU Αλεξανδρούπολης στον οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστό 10%, θα λάβει ελληνική κρατική ενίσχυση ύψους 166,7 εκατ. ευρώ.

Σε προγενέστερα άρθρα μας έχουμε αναλύσει την μεγάλη σημασία που διαδραματίζει για την αμερικανική πολιτική ο περίφημος πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU).

Οι εξελίξεις έρχονται πλέον να επιβεβαιώσουν τις αποκαλύψεις μας.

Κ. Χατζηδάκης: Τα 5 μεγάλα έργα που θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων

Οι ΗΠΑ, τα Σκόπια και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου FSRU  Αλεξανδρούπολης

Σε προγενέστερο άρθρο μας-μελέτη στην Υπέρβαση News είχαμε επισημάνει ήδη από τις 18/1/2021 ότι «ο FSRU Αλεξανδρούπολης είναι πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας Gastrade Α.Ε όπου μέχρι στιγμής μέτοχοι με ποσοστό 20% έκαστος είναι η Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου, η Gaslog (Π. Λιβανός), η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz και η ΔΕΣΦΑ (Energypress 13/1/2021). Ο εν λόγω πλωτός τερματικός σταθμός αποτελεί πολυπόθητο σχέδιο των ΗΠΑ με στόχο την απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντίστοιχη προώθηση του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου της Cheniere Energy, Inc  με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία ήταν και η πρώτη εταιρεία των ΗΠΑ που έλαβε από τη διοίκηση Ομπάμα άδεια εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου στο εξωτερικό (desmogblog.com), αέριο το οποίο θα μεταφέρεται με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών από τις ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό ήδη από τον Οκτώβριο 2015 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η βοηθός υπ. Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κ. Βικτόρια Νούλαντ ενόψει και της επίσκεψης του τότε υπουργού εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα Τζον Κέρι (Η Καθημερινή 22/10/2015 ) ο οποίος είχε το LNG της Αλεξανδρούπολης «ψηλά στην ατζέντα» του  (Evrosonline 3/12/2015) κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 2015 όταν και συναντήθηκε με τον Α. Τσίπρα για το Κυπριακό, το προσφυγικό αλλά και το ενεργειακό (ΣΚΑΙ 4/12/2015). Στη συνέχεια το ζήτημα μεταφοράς LNG μέσω Ελλάδας απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα  με τον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2016 (energypress 20/1/2016). Επιπλέον με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στις 15-16 Νοεμβρίου 2016 ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τον πρόεδρο Ομπάμα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τους αγωγούς TAP και IGB, για το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τα κοιτάσματα και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» (energypress 15/11/2016 και capital.gr16/11/2016). Έκτοτε το αμερικανικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι ενέργειες των ΗΠΑ προκειμένου να ευοδωθεί το εγχείρημα εξαιρετικά εντατικές (ekathimerini.com 7/2/2020).

Ο FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί στην ουσία επανάληψη του FSRU της Λιθουανίας όπου οι ΗΠΑ έκαναν «μπάσιμο» για να πετάξουν εκτός παιχνιδιού το ρωσικό αέριο. Καθώς όμως το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο ήταν πιο ακριβό από το ρωσικό αέριο οι Αμερικάνοι ανάγκασαν τους Λιθουανούς να πληρώσουν με «καπέλο» το επιπλέον κόστος. Το κόστος αυτό επιβλήθηκε στους Λιθουανούς καταναλωτές αερίου υπό τη μορφή ενός αντιτίμου το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε από την Κομισιόν το Νοέμβριο του 2013 υπό τον τίτλο ‘LNG Supplement’(ec.europa.eu 20/11/2013). Έτσι οι Βρυξέλλες άναψαν το πράσινο φως παρότι επρόκειτο για κρατική ενίσχυση η οποίο όμως κρίθηκε από την ΕΕ ως δήθεν αναγκαία και νόμιμη προκειμένου να υπάρξει απεξάρτηση της Λιθουανίας από το ρωσικό αέριο. Μάλιστα προ διμήνου εγκρίθηκε και νέα κρατική ενίσχυση για τον αντιπαραγωγικό και πανάκριβο FSRU της Λιθουανίας (ec.europa.eu 20/11/2020.

Με ξένα κόλλυβα το 50% του FSRU Αλεξανδρούπολης

Και συνεχίζαμε στο παραπάνω άρθρο μας επισημαίνοντας ότι «τo κόστος του FSRU Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 370 εκατ. ευρώ (gasprocessingnews.com). Καθώς το έργο κρίθηκε ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) στον τομέα του φυσικού αερίου (energypress 15/1/2021), το 50% του κόστους έχει αυξημένες πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι μέτοχοι επί της ουσίας θα επιδοτηθούν κατά 50% από την ΕΕ. Και στη συνέχεια βεβαίως και με δάνεια θα επιχειρήσουν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό για την ολοκλήρωση του έργου. Τα Σκόπια αναμένεται να μπουν στην επένδυση με ποσοστό 10% μετά από ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου των ήδη μετόχων ((energypress 13/1/2021).

Οικονομική στήριξη από την ΕΕ αναμένεται να λάβουν τόσο το έργο «αγωγός διασύνδεσης του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης» που επίσης κρίθηκε ως PCI (energypress 15/1/2021) όσο και για το έργο Μετρητικός και Ρυθμιστικός Σταθμός στην Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα πιέζει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρά την αλλαγή στρατηγικής της Τράπεζας να χρηματοδοτήσει έστω και κατ΄ εξαίρεση το FSRU Αλεξανδρούπολης (energypress-english 3/1/2021).

Η επένδυση του FSRU  Αλεξανδρούπολης είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα καθώς το μεν κόστος της κατασκευής όπως είδαμε επιχειρείται να καλυφθεί κυρίως από κονδύλια της ΕΕ η δε αγορά φυσικού αερίου είναι εξασφαλισμένη καθώς το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο θα τροφοδοτεί μέσω αγωγών, (που θα κατασκευαστούν επίσης με κονδύλια της ΕΕ και δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών), τις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, του Κοσόβου της Σερβίας, της Ρουμανίας και βάλε. Και όλα αυτά για να απεξαρτηθούν οι εν λόγω χώρες και η ΕΕ από το ρωσικό αέριο και βέβαια να εξαρτηθούν από το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ.  Επισημαίνεται ότι το LNG είναι πλέον ιδιαίτερα προσοδοφόρο γι΄ αυτό και οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει κεφάλαια χτίζοντας ειδικά πλοία μεταφοράς τα LNG carriers».

Μετά απ΄ όλα αυτά λοιπόν «επισημαίναμε ότι θα έχουμε διπλή ενεργειακή είσοδο των Σκοπίων στη χώρα μας μιας και τα Σκόπια παίρνουν ποσοστό 10% του FSRU Αλεξανδρούπολης και μπαίνουν και με ποσοστό 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης καλύπτοντας έτσι τις ενεργειακές τους ανάγκες  με ρεύμα και αέριο προερχόμενο από την Ελλάδα, με ταυτόχρονη όμως συμμετοχή τους σε αντίστοιχες υποδομές στη χώρα μας». 

Και δεν πέρασαν παρά δύο μήνες από την εν λόγω αποκάλυψή μας και ήρθε η δρομολόγηση της συμμετοχής των Σκοπίων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης καθώς στις 31 Μαρτίου 2021 «συμφωνία υπογράφηκε στα Σκόπια από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DAMCO, Χρήστο Κοπελούζο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή της AD ESM κ. Vasko Kovacevski» (www.powergame.gr 3/4/2021). Έτσι «η AD ESM θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα ανήκει πλήρως στην DAMCO» (www.copelouzos.gr 31/3/2021).

Στα Σκόπια και το 10% του FSRU  Αλεξανδρούπολης δια στόματος Ζάεφ

Στη συνέχεια στις 13 Μαΐου 2021 με αφορμή την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα σε νέο άρθρο μας στην Υπέρβαση News στις 17/5/2021 είχαμε επισημάνει ότι «κατά τη συνάντησή με τον Μητσοτάκη ο Ζάεφ δεν έκρυψε τα λόγια του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Για εμάς είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε για τις στενότερες οικονομικές σχέσεις και τη συνεργασία μας. ………….Από κοινού με την ομάδα σας εργαζόμαστε ενδελεχώς -θα σας ενημερώσω για τις θέσεις μας- καθώς υπάρχουν πολλά θετικά δεδομένα τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Θα ήθελα να συζητήσουμε και για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας» των Σκοπίων «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εσείς είστε ο κύριος γείτονάς μας, ο στρατηγικός μας εταίρος και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις λεπτομέρειες των θέσεών μας και βεβαίως να ζητήσω τη βοήθειά σας, κ. πρωθυπουργέ, αλλά και του κ. Δένδια και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία. ……….» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021).

«Όπως γνωρίζετε πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους. Θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς» (m.naftemporiki.gr 13/5/2021)».

Πλήρης επιβεβαίωση των αποκαλύψεών μας- Έγκριση ελληνικής κρατικής ενίσχυσης 166,7 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για τον FSRU  Αλεξανδρούπολης

Τελικά η παραπάνω αποκάλυψή μας για επιδότηση με ελληνικά κρατικά κονδύλια του έργου του FSRU κατά 50% τουλάχιστον, επιβεβαιώθηκε στις 17 Ιουνίου 2021 με την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τις Βρυξέλλες «η Επιτροπή εγκρίνει στήριξη του ελληνικού δημοσίου ύψους 166,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη» (ec.europa.eu/commission 17/6/2021).

Σύμφωνα με την Επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου 2021 «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικό μέτρο στήριξης ύψους 166,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου («ΥΦΑ») στην Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα). Το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και γενικότερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό».

Στη συνέχεια η  εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Ο νέος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα βελτιώσει τον εφοδιασμό και τις υποδομές φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η βελτίωση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Το ελληνικό μέτρο στήριξης περιορίζει την ενίσχυση σε ό,τι είναι αναγκαίο για την υλοποίηση του έργου και θα υπάρχουν επαρκείς διασφαλίσεις ώστε να είναι βέβαιο ότι ελαχιστοποιούνται οι δυνητικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.»

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν έργο για το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη

Έργο στρατηγικής σημασίας ο FSRU Αλεξανδρούπολης κατά την Κομισιόν

Αναλύοντας το ιστορικό της υπόθεσης η Κομισιόν επισήμανε ότι «η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της για τη στήριξη της κατασκευής νέου τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης («FSRU») για την παραλαβή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση του ΥΦΑ (που θα συμπληρώνεται από μόνιμες υπεράκτιες εγκαταστάσεις, όπως σύστημα πρόσδεσης και κατακόρυφοι αγωγοί), καθώς και σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει την FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας («ΕΣΦΑ»)», επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως τις παραπάνω αποκαλύψεις μας.

Επιπλέον σύμφωνα με την Κομισιόν «δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας, με βάση τους κανόνες για τα ΔΕΔ-Ε της ΕΕ («Διευρωπαϊκό Δίκτυο στον τομέα της Ενέργειας»), από το 2013. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι θα αποτελέσει νέα δυνητική πηγή ενέργειας προς σύνδεση στον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας και Βουλγαρίας («IGB»)».

Για τους λόγους λοιπόν αυτούς «η Επιτροπή ενέκρινε δημόσια στήριξη για το έργο IGB, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατασκευή, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, τον Νοέμβριο του 2018. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ θα είναι δυνατό να χρησιμοποιείται για υδρογόνο και ότι το έργο θα συμβάλει σε καθαρότερο ενεργειακό μείγμα, μέσω αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου αντί για άνθρακα».

Η αναφορά της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν σε ενδεχόμενη χρήση υδρογόνου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μόνο έτσι ανοίγει τόσο η διαδικασία έγκρισης της κρατικής ενίσχυσης όσο και των διαφόρων άλλων ευρωπαϊκών εγκρίσεων και διευκολύνσεων μέσω δανείων και επιδοτήσεων για το έργο, καθώς πλέον με τα νέα δεδομένα της ΕΕ δεν ευνοούνται έργα που χρησιμοποιούν αμιγώς το φυσικό αέριο. Το κατά πόσο η αναφορά στο υδρογόνο γίνεται για ξεκάρφωμα ή  όχι αυτό θα φανεί στο μέλλον.

Και η Κομισιόν μπαίνοντας στο ψητό συνεχίζει με νόημα:
«Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων («ΕΔΕΤ»), κυρίως από πόρους που ελέγχονται άμεσα από το ελληνικό κράτος και τελούν υπό τη διαχείρισή του στο πλαίσιο του Εταιρικού Σύμφωνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 166,7 εκατ. ευρώ».

Βέβαια παρότι το χρήμα το βάζει το Ελληνικό δημόσιο χρηματοδοτώντας το έργο με 166,7 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 50% τουλάχιστον, από πουθενά δεν προκύπτει ότι τελικά το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει τις μετοχές που του αναλογούν στην δικαιούχο εταιρεία η οποία εν προκειμένω είναι η Gastrade SA.

Γιατί άραγε;

 

 

Στη Gastrade SA, η ελληνική κρατική ενίσχυση των 166,7 εκατ. ευρώ 

Σύμφωνα λοιπόν με την Κομισιόν «δικαιούχος της ενίσχυσης είναι η εταιρεία Gastrade SA, στην οποία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «συμμετέχουν ο ελληνικός κατεστημένος φορέας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ) και ο βουλγαρικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (Bulgartransgaz EAD)».

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός πως η Κομισιόν φαίνεται να αγνοεί (;) την ύπαρξη άλλων μετόχων της Gastrade. Τι γίνεται με τα Σκόπια μιας και ο ίδιος ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρεία των Σκοπίων θα συμμετάσχει με 10% στο εν λόγω έργο;

Τελικά έχουμε κρατική ελληνική ενίσχυση προς κρατικές εταιρείες της Βουλγαρίας όσο και των Σκοπίων;

Βέβαια αυτά όλα γίνονται όπως τονίσαμε λόγω του ότι οι ΗΠΑ θέλουν πάσει θυσία να πετάξουν το ρωσικό φυσικό αέριο έξω από τα Βαλκάνια και να προωθήσουν το αμερικανικό NLG χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Και η Κομισιόν συνεχίζει στην Ανακοίνωσή της επισημαίνοντας ότι «η Gastrade θα είναι ο φορέας υλοποίησης και εκμετάλλευσης του νέου τερματικού σταθμού. Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014). Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι κατάλληλη και αναγκαία, δεδομένου ότι το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη δημόσια στήριξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υπεραντιστάθμιση, ο φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στο κράτος μέρος των εσόδων που προκύπτουν από τον τερματικό σταθμό, σε περίπτωση που αυτά υπερβαίνουν καθορισμένο ανώτατο όριο κατά τη διάρκεια ζωής του έργου. Επιπλέον, η εθνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει εφαρμόσει ορισμένες διασφαλίσεις για την πρόληψη της ενίσχυση της θέσης στην αγορά των μεγαλύτερων φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου που συμμετέχουν στο έργο, όπως ο περιορισμός του μεριδίου του ΥΦΑ που μπορεί να δεσμευτεί στον τερματικό σταθμό από τους εν λόγω φορείς. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η ενίσχυση είναι αναλογική και περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο για την πραγματοποίηση της επένδυσης και ότι ελαχιστοποιούνται οι δυνητικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και του εμπορίου. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι θα προωθήσει την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, ιδίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό».

Αυτό κι΄ αν θα πει δημιουργική ερμηνεία των κανόνων του ανταγωνισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα έργο για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους που έχουν σχέση με την ενίσχυση μιας επένδυσης προκειμένου να προωθηθεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη το πανάκριβο αμερικανικό NLG εκτοπίζοντας το ρωσικό φυσικό αέριο.


Τι περιλαμβάνει το έργο

Τέλος στην Ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερόμενη στο ιστορικό της δήθεν επένδυσης  επισημαίνει ότι «η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης («FSRU») του νέου τερματικού σταθμού θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 17,6 km από την Αλεξανδρούπολη στη Βόρεια Ελλάδα, σε υπεράκτια απόσταση περίπου 10 km από την πλησιέστερη ακτή. Η FSRU θα έχει συνολική δυναμικότητα παράδοσης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων/bcm ετησίως. Τα υποθαλάσσια και χερσαία τμήματα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους 24 km και 4 km αντίστοιχα, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από την πλωτή μονάδα στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου. Το σημείο σύνδεσης του αγωγού θα είναι το τμήμα Κήποι-Κομοτηνή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας («ΕΣΦΑ»), σε νέο σημείο εισόδου από το οποίο το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στο ΕΣΦΑ».

Βέβαια οι πολίτες αυτής της χώρας αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διερωτώνται γιατί θα πρέπει 166,7 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα να δοθεί ως επιχορήγηση για τον FSRU Αλεξανδρούπολης, επιδοτώντας επί της ουσίας τους μετόχους της Gastrade Α.Ε και να μην διατεθούν για τη στήριξη άλλων έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άλλωστε όπως προκύπτει από τα παραπάνω στο μετοχολόγιο της Gastrade Α.Ε θα συμμετέχουν μεγαλόσχημοι μέτοχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων οι οποίοι υποτίθεται ότι διαθέτουν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια να χρηματοδοτήσουν το έργο.

Prespa Forum Dialogue international conference brings together around 300 participants, including top officials from Europe, U.S. and over a hundred reporters – МИА

Το Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών

Μέσα στο κλίμα λοιπόν αυτό οι σκοπιανοί διοργάνωσαν το Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών (Prespa Forum Dialogue) στο διάστημα 1-2 Ιουλίου στην Οχρίδα με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης». Το Φόρουμ αυτό συγκέντρωσε την αφρόκρεμα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ των δήθεν ευρωπαϊστών των Δυτικών Βαλκανίων που την έπεσαν εκεί προκειμένου να κάνουν σπονδές στην ΕΕ με το αζημίωτο βέβαια καθώς το αναπτυξιακό σχέδιο της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια όπως έχουμε ήδη αναλύσει θα ενισχυθεί με 9 δις ευρώ τα οποία μοχλευόμενα θα φτάσουν στα 30 δις ευρώ. Εκεί συμμετείχαν πέραν των άλλων ο υφυπουργός εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Και νέα κυβερνητική «γαργάρα» για τις προκλήσεις των Σκοπίων στο  EURO 2020

Στην ομιλία του στο Φόρουμ ο Κώστας Φραγκογιάννης αφού κάτι ψέλλισε για δήθεν διαφωνία της ΝΔ με την Συμφωνία των Πρεσπών όταν ήταν αντιπολίτευση και αφού επισήμανε ότι πρέπει να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών τελικά έκανε «γαργάρα» τις προκλήσεις των Σκοπίων στο EURO 2020 και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει τα πάντα για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων.

Έτσι πέραν των άλλων επισήμανε και τα εξής: «Σε αυτόν ακριβώς τον χώρο που βρισκόμαστε, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, συνήφθη και υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ των δύο χωρών μας. Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσω διαλόγου και που την οραματίστηκαν εκείνοι που συμμετείχαν στις σχετικές διαπραγματεύσεις εκείνη τη χρονική στιγμή. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έκρυψε την αντίθεσή της προς ορισμένες πτυχές της Συμφωνίας και ήταν υποχρεωμένη να επισημάνει τις αδυναμίες της. Σε τελική ανάλυση, ο διάλογος αποτελεί επίσης μια ουσιαστική εσωτερική διαδικασία των δημοκρατιών. Μπορεί να συμβάλει σε καλύτερα αποτελέσματα, που δυστυχώς δεν μπορούν να επιτευχθούν όταν παραλείπεται ο εσωτερικός πολιτικός διάλογος».

Και συνέχισε: «Θεωρώ ότι, ως άμεσοι γείτονες και φίλοι, έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ειλικρινείς. Και ενώ οι απόψεις της κυβέρνησής μου είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει, έχουμε τώρα την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η Συμφωνία -ανεξάρτητα από την κυριότητα, τον τρόπο και τον χρόνο που επιτεύχθηκε και παρά τις γνωστές διαφωνίες μας σχετικά με αυτήν –εφαρμόζεται πλήρως στην πράξη. Και από τις δύο πλευρές. Βάσει μιας από τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου -pactasuntservandaή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» -δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα δύο μέρη δεσμεύονται από αυτήν και πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστη εφαρμογή της» (www.mfa.gr 1/7/2021).

Και αφού είπε όλα αυτά ο Κώστας Φραγκογιάννης τελικά έκανε «μόκο» για το EURO 2020 και τις προκλήσεις των σκοπιανών. Αυτό θα πει προστασία των εθνικών συμφερόντων από την κυβέρνηση που εκπροσωπεί τους πάλαι ποτέ δήθεν μακεδονομάχους της ΝΔ που αφού υφάρπαξαν τις ψήφους των χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία μας τελικά τους γράφουν πλέον στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Και το κερασάκι στη τούρτα είναι η αμέσως επόμενη αποστροφή,  καθώς ο Κώστας Φραγκογιάννης είπε ότι «η Συμφωνία εξυπηρέτησε την ένταξη» των Σκοπίων «στο ΝΑΤΟ και λειτουργεί ως οδικός χάρτης για την ευρωπαϊκή πορεία της. Μια πορεία που η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003».

Έτσι πρόσφερε για άλλη μια φορά σπονδές στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων κάνοντας «γαργάρα» τις δήθεν απειλές που εκτοξεύουν οι δήθεν μακεδονομάχοι της ΝΔ.

Επίσης ερώτημα προκαλεί και το γεγονός  ότι έκανε «γαργάρα» και τις τελευταίες εξελίξεις για την ελληνική κρατική ενίσχυση των 166,7 εκατ. ευρώ της δήθεν επένδυσης για τον FSRU Αλεξανδρούπολης παρότι στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «Υπουργικό Φόρουμ Θεσσαλονίκης 2020», όπου ο FSRU Αλεξανδρούπολης ήταν βασικό θέμα συζήτησης.

 

 Η ομιλία Τσίπρα στο  Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών για τη διπλωματία της γραβάτας

Από κοντά και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συνεχίζοντας «την διπλωματία της γραβάτας» αφού κάλεσε τον φίλο του Ζόραν Ζάεφ να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου, όπως του είπε, να μην δίνει αφορμές στους επικριτές της συμφωνίας, τελικά ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων και να στηρίξει την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων (www.youtube.com 1/7/2021). Και δεν έμεινε μόνο εκεί αλλά συνέχισε καλώντας και τη Βουλγαρία να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.  Εντύπωση πάντως προκάλεσε πως ενώ αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση το διάστημα 2015-2018 ξέχασε να πει πως οι σκοπιανοί έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα εντελώς παράνομα εγκλωβίζοντας χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην Ειδομένη. Όπως επίσης ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι έμμεσες αιχμές του κατά της Ρωσίας η οποία αύξανε την εποχή εκείνη κατά τον Τσίπρα την επιρροή της στην περιοχή. Βέβαια αν μετά από λίγο καιρό συναντηθεί με τον Λαβρόφ προφανώς θα πετάξει την μπάλα την εξέδρα. Και όλα αυτά σε μια ομιλία που έκανε μπροστά σε περίπου 200-250 άτομα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι σκοπιανοί. Μάλιστα η ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα κορυφώθηκε καθώς διαπίστωσε ότι δεν προχωράει ούτε και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας!!! Ξεχνώντας βέβαια να πει κουβέντα τόσο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου από τα Τίρανα όσο και για την φιλοτουρκική κολεγιά του Ράμα με τον Ερντογάν. Και αφού μίλησε για 14 λεπτά, ο Αλέξης Τσίπρας τελικά δεν είπε ούτε και αυτός κουβέντα για την ελληνική κρατική ενίσχυση των 166,7 εκατ. ευρώ της δήθεν επένδυσης για τον FSRU Αλεξανδρούπολης, παρότι το όλο project σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί άραγε;

Από κοντά ΕΕ και Τουρκία

Από πλευράς ΕΕ στο Φόρουμ συμμετείχε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χάαν ο οποίος αφού έκανε με τη σειρά του σπονδές στην κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών ως δήθεν συμφωνία πρότυπο επίλυσης διαφορών όχι μόνο στην περιοχή Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα, προσπάθησε να καθησυχάσει σκοπιανούς και αλβανούς για την ευρωπαϊκή τους πορεία λέγοντας ότι Τίρανα και Σκόπια υποτίθεται ότι από την πλευρά τους δεν έχουν δήθεν καμία ευθύνη για το πάγωμα της ενταξιακής τους πορείας.

Στο Φόρουμ συμμετείχε και ο τούρκος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Faruk Kaymakcı ως ομιλητής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών στόχος της εκεί επίσκεψης του  Faruk Kaymakcı ήταν η δήθεν «προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας» (Press release 233/30-6-2021 www.mfa.gov.tr).

Το καλαμπούρι στην όλη υπόθεση είναι το θέμα για το οποίο μίλησε ο τούρκος αξιωματούχος το οποίο είχε τίτλο «οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μέσω διαλόγου»!!! Φαντάζομαι θα αναφέρθηκε στον δήθεν ελληνοτουρκικό διάλογο όπου οι τούρκοι έθεσαν σε αμφισβήτηση ακόμη και τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Ellada allos dromos logo.jpg

Κόψτε το χρήμα στον Ζάεφ

Τελικά ο μόνος τρόπος για να κοπεί ο βήχας του  Ζάεφ και της παρέας του είναι η άμεση απόφαση της κυβέρνησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να πετάξει τα Σκόπια έξω από τον FSRU Αλεξανδρούπολης  καθώς και από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Και επιτέλους να βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Αλλά αυτά δεν διανοείται ούτε καν να τα σκεφθεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τον Μπάιντεν και την Μέρκελ.

Όμως ο Ελληνικός λαός συνεχίζει να παλεύει και να ζητά την ακύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών εδώ και τώρα.

A NEA
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην...
 
Η σκληρή κόντρα γύρω από την επιστολική ψήφο επισκίασε διάφορες εξίσου...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή Θεσμών...
 
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά της απόφασης της κυβέρνησης...
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», πρώην...
 
Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού από...
 
Την συμμετοχή του κόμματος ” Ελλάδα, ο άλλος δρόμος”, στις επόμενες...
 
«Μητσοτακικό σουρεαλισμό» χαρακτήρισε σήμερα στο IONION FM o καθηγητής Νότης Μαριάς την υπογραφή...
 
Άλλη μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων...
 
Διοργανώθηκε μετά βαΐων και κλάδων στις Βρυξέλλες το διήμερο 25 και...
 
Να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» επιχειρεί πλέον ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας...
 
Τούρκος έγινε ο Ερντογάν μετά το Ψήφισμα-ράπισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια...
 
«Η Άγκυρα ρυμουλκεί την Αθήνα σε έναν διάλογο άνευ όρων», δήλωσε στην...
 
Συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 στο οποίο το...
 
Ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς απόφαση για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό η διήμερη Σύνοδος του...
 
«Πατάει γκάζι» και μάλιστα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η Ελληνοπολωνική  συνεργασία...
 
Την Πέμπτη 1ης Ιουνίου δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελληνίων Εξετάσεων...
 
Πριν προλάβουν καλά-καλά να βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης...
 
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου δόθηκε και...
 
Μετά βαΐων και κλάδων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία ο...
 
Έντονες αμερικανικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει  οι δηλώσεις του Μακρόν σε σχέση...
 
Οι συγκρούσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό καταδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί...
 
Όπως επισημάναμε από τη στήλη αυτή «ιδιαίτερα έντονες συζητήσεις προκάλεσε η...
 
Η εκατόμβη νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε πλέον τον...
 
Η εκατόμβη νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε πλέον τον...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 22/1/2023 για Εκλογές,...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Με τον Υφυπουργό της Πολωνίας  Arkadius Mularczyk συναντήθηκε χθες Τετάρτη 15/2/2023...
 
Και νέα σημαντική πρωτοβουλία από την Πολωνία για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις....
 
Η «οικονομική απόβαση» της Ιταλίας στη Λιβύη στις 28 Ιανουαρίου 2023...
 
Με τις υποκλοπές να βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός...
 
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναμφίβολα αποτελεί ένα...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel 1/1/2023 για τη δράση...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Ο Ερντογάν πάει ξανά Ταμείο μετά την πανηγυρική έγκριση του Προϋπολογισμού...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 18/12/2022 για τη...
 
Mπαράζ κινητοποιήσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενόψει της αύξησης των ασφαλιστικών...
 
Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής των ηγετών...
 
Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Μακρόν και Μελόνι για το μεταναστευτικό...
 
Εγκρίθηκε μετά βαΐων και κλάδων το Ψήφισμα του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 9/10/2022 για ενεργειακό...
 
  Η νέα οικονομική απόβαση της Τουρκίας στη Λιβύη στις 3...
 
83 χρόνια μετά την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία την 1η...
 
Σε άρθρο μας την προηγούμενη εβδομάδα διατυπώσαμε 12 συγκεκριμένες προτάσεις για...
 
Εντείνονται καθημερινά οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας που συνοδεύονται...
 
Συμπληρώνονται σήμερα 18 Ιουνίου 2022, ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια από την...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 5/6/22 για τις...
 
Οι απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή την παρουσία του στην στρατιωτική...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δύο διαδικτυακές ομιλίες θα κάνει σήμερα Τετάρτη 8/6/2022 και...
 
Εντείνεται η κόντρα με την Άγκυρα για την μη αποστρατικοποίηση νησιών...
 
Αθήνα, 27/5/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νότης Μαριάς: Oμιλία στη Θεσσαλονίκη για τα...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 22/5/22 για: 1)...
 
Η ακρίβεια η οποία πλήττει την ελληνική κοινωνία έχει χτυπήσει κόκκινο....
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 17/4/22 για: 1)...
 
«Για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή...
 
Το γνωστό ρητό «Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε...
 
«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν...
 
Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ιστορική συνάντηση Νίξον-Μάο και την διπλωματία...
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα πέραν των άλλων και...
 
Εκπομπή του Νότη Μαριά στο Kontra Channel στις 27/2/22 για: 1)...
 
Συνέντευξή μου στο Militaire για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις...
 
Το μήνυμα των Πορτογαλικών εκλογών φαίνεται ότι απασχολεί πλέον έντονα τα...
 
Η κορύφωση της Ουκρανικής κρίσης οδηγεί πλέον τον Πούτιν στην αγκαλιά...
 
https://www.youtube.com/watch?v=OHoYxlDVaPo Συνέντευξη του Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και...
 
Ο τεράστιος σάλος που ξεσήκωσε η Έκθεση Λίτρα-Τσιόδρα για τις αβελτηρίες...
 
Αίσθηση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Πατρίδας μας  η δραματική...
 
Σε  δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος σε πιθανή εγκατάσταση αμερικανικών...
 
Το ζήτημα των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 για την ΔΕΗ αποτελεί πλέον...
 
Όπως έχουμε τονίσει από τις στήλες αυτές η ολοκλήρωση της αποχώρησης...
 
Μίκη καλό σου ταξίδι, Η μουσική σου και οι αγώνες σου...
 
Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι χιλιάδες πρόσφυγες που...
 
Η ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την...
 
Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο που...
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ    Αγαπητοί Συναγωνιστές και...
 
Την ώρα που κορυφώνεται παγκοσμίως το δεύτερο κύμα κορονοϊού με χιλιάδες...
 
Όπως αποκαλύψαμε σε σχετικό μας άρθρο η κυβέρνηση υπερψήφισε στο Λουξεμβούργο...
 
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου όταν Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν...
 
«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί,...
 
H προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως τον Ερντογάν...
 
https://www.youtube.com/watch?v=kq7zI3rB4dw Παρέμβαση του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητή πρώην...
 
Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει με χιλιάδες θανάτους, κυβερνήσεις...
 
Τα άτομα με αναπηρία παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, με υγεία,...
 
Η έκδοση των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα ομολογουμένως παρουσιάζει  τεράστιο πολιτικό...
 
Η εκλογή Μπάιντεν αναμφίβολα ανακάτεψε την τράπουλα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα....
 
Το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί με...
 
Η  Ελλάδα  οδηγείται σε μια οιονεί φινλανδοποίηση και μετατρέπεται σε πολιτικό παρακολούθημα...
 
Να υπογράψει άμεσα με τη Γαλλία «αμυντικό σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής...