Αθήνα, 24/06/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ
Κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας για την παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δρομολογήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της παράνομης τουρκικής γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί σημαντική ενέργεια με ιδιαίτερη πολιτική αλλά και οικονομική σημασία την οποία είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να αγνοήσει.
Με σειρά άρθρων μας αμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 είχαμε επισημάνει ότι οι απειλές του Σουλτάνου για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης δεν ήταν προσχηματικές αλλά μια στρατηγική επιλογή της Άγκυρας την οποία όφειλε να λάβει σοβαρά υπόψη της η Ελληνική πλευρά, Δυστυχώς διάφοροι πολιτικοί αλλά και ακαδημαϊκοί υποτίμησαν τις απειλές Ερντογάν και μέχρι πρόσφατα προέβαλαν την άποψη ότι αυτές αποτελούν δήθεν μπλόφα την οποία ο Ερντογάν προβάλει για καθαρά πολιτικούς και καιροσκοπικούς λόγους.
Ο εφησυχασμός αυτός είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε πολλά επίπεδο προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα ανάλογα.
Έτσι ακόμη παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι για λόγους άμυνας και ασφάλειας δεν είναι δυνατόν να έχει κανείς αλλοδαπούς πληθυσμούς στις παραμεθόριες περιοχές και ιδίως στα νησιά που όχι μόνο γειτνιάζουν με την Τουρκία αλλά τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν και διακηρυγμένο στόχο διεκδίκησης εκ μέρους της Άγκυρας.
Στο πεδίο των συμμαχιών χάθηκε πολύτιμος χρόνος προκειμένου η Ελλάδα να συνάψει μια Αμυντική Συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής με τη Γαλλία. όπως επισημάναμε επανειλημμένα σε άρθρα μας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στις 17/4/2018, απαντώντας στην Ερώτησή μου αν προτίθεται να συνάψει ένα Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας και Στρατιωτικής Συνδρομής προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η Πατρίδα μας δεχθεί επίθεση από την Τουρκία, δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι η Γαλλία ανά πάσα στιγμή θα είναι παραστάτης σε κάθε Κράτος Μέλος, όταν υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.
Η δήλωση Μακρόν, που έτυχε μεγάλης προβολής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορούσε και έπρεπε να αξιοποιηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση και να αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω ουσιαστικές συγκλίσεις και πρωτοβουλίες. Όμως η Ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες για την σύναψη ενός διμερούς Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας και Στρατιωτικής Συνδρομής Ελλάδας – Γαλλίας με πιθανή μετατροπή του σε πολυμερές Σύμφωνο, με ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου και της Ιταλίας. Ευτυχώς η Κύπρος άδραξε την ευκαιρία και συνήψε με τη Γαλλία Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας.
Σε σχέση με την επιβολή διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον με παρεμβάσεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούμε από την Ένωση να διαβεί τον Ρουβίκωνα με συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
-Τη διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Τα αντίστοιχα κονδύλια μπορούν και πρέπει να διατεθούν για την ενίσχυση της Γεωργίας και της νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.
-Την πλήρη και ολοσχερή απαγόρευση πώλησης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκά κράτη στην Άγκυρα.
-Το εμπάργκο στις εξαγωγές τουρκικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ.
-Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Καθώς το 52% των τουρκικών εξαγωγών κατευθύνονται στην ΕΕ είναι προφανές ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην τουρκική οικονομία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο η Άγκυρα δεν μπορεί να αγνοήσει ιδίως τώρα που η «κατρακύλα» της τουρκικής λύρας δεν έχει σταματημό. Επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία θα σημάνει επίσης πάγωμα των χαμηλότοκων δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις τουρκικές επιχειρήσεις, πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την γείτονα και φυσικά αναστολή καταβολής κονδυλίων για το προσφυγικό μια δράση στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία έχει ήδη ενθυλακώσει περίπου 2,2 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με τη λογική των δημοσίων σχέσεων, παραδομένη στην αυταπάτη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία συνεχίζει ακόμη και σήμερα. Χρειαζόμαστε μια στρατηγικά σχεδιασμένη εθνική πολιτική για την αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα.